Проф. Стив Ханке заяви пред бТВ, че по времето, когато е бил съветник на президента Петър Стоянов, е имал доказателства за корупция срещу тогавашния премиер Иван Костов. Ханке дал доказателствата на Стоянов, а самият той веднага се обадил по телефона, за да каже на Костов, че професорът го е "хванал в крачка". Ханке призова да бъде питан президента Стоянов за развитието по случая. Според него обаче в съдебната система на България "вълкът вече отдавна е в кошарата", защото самата система е корумпирана.

Ето какво разказа Ханке:

"След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., когато бях съветник на президента Стоянов, го посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен – корупцията. Той се съгласи и всеки път като го видех повтарях "Проблемът е корупцията, трябва да направим нещо по въпроса", а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства.

Един ден се видяхме. Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че "Трябва да се справим с корупцията", а той ми отвърна: "Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?". Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита "И, къде са?" Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи.

Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – "професор Ханке те е хванал в крачка".

Ще трябва да почакаме да видим какво ще свърши прокуратурата. Подробностите за този случай не знам. Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на "пачи яйца" и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата. 

Попитайте президента Стоянов. И, между другото, от прократурата зависи да довърши нещата. Проблемът на прокуратурата и на съдебната система в България е, че вълкът вече отдавна е в кошарата. Имам впредвид, че самата съдебна система е корумпирана. Не знаем какво ще се случи"