Диалогът между Русия и европейските страни ще стане възможен, ако НАТО и Европейският съюз променят своята политика спрямо Москва. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщават руските медии.

Според него Европа трябвало да предприеме конкретни мерки за подобряване на отношенията с Русия и да промени системния си подход към диалога.

По думите на Грушко на първо място Европейският съюз трябвало да демонстрира повече конкретност в изграждането на взаимодействие с Русия. Руският дипломат разкритикува петте принципа на ЕС по отношение на Москва, които Общността утвърди през 2016 г. Външните министри на страните членки на ЕС посочиха, че естеството на диалога с Русия може да се промени след прилагането на Минските споразумения, подобряване на отношенията със страните от Източното партньорство и Централна Азия, укрепване на стабилността на ЕС, възстановяване на сътрудничеството с Москва по въпросите на външната политика и развитие на "контакти между хората и обмена.

"Тези принципи, дори и с най-голямо преувеличение, не могат да бъдат определени като някаква стратегия или последователна политика спрямо Русия", настоя руският заместник външен министър.

Според него НАТО трябвало да се откаже от опитите да включи Москва в системата за сигурност от времената на Студената война, както и да спре да се фокусира върху политиките за възпиране. Грушко отбеляза, че западният военен алианс се отказал от проекти, допринасящи за подобряване на сигурността "не само на страните членки на Съвета Русия-НАТО, но и на гражданите и обществата в тези страни".

Според руският заместник външен министър нарастването на военния потенциал на Северноатлантическия алианс в Източна Европа било безсмислен разход на средства. Той обясни, че в този регион не съществували реални рискове, а заплахите за сигурността "се намират в южната периферия".

"И сега, вместо да обединява сили за борба с тези съвместни рискове, тази мини-студена война продължава", изтъкна руският дипломатът.

Грушко също така призова европейските страни да покажат самостоятелност в изграждането на диалог с Москва и "да преразгледат подходите си", а не да са зависими от САЩ.

Той добави, че от дискусиите на конференцията в Мюнхен е станало ясно, че създаването на световна система за сигурност без руско участие било безполезно.