Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Русия да спре да подкрепя "зверствата" на режима на президента Башар Асад, предаде Белият дом, цитиран от Франс прес и БТА.

В телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган Тръмп изрази загриженост за насилието в северозападната сирийска провинция Идлиб и подкани Русия да спре да подкрепя зверствата на режима на Асад, съобщи Белия дом.

Подкрепяни от руските въздушни удари, войските на сирийския режим засилиха нападенията си срещу Идлиб, където се намира последният бастион на бунтовниците, припомня АФП.

По силата на договор за деескалация, сключен между Москва и Анкара през 2018 г., Турция има 12 наблюдателни поста в провинция Идлиб.

Но напрежението между Русия и Турция се засили след смъртта на 14 турци, станали жертва на нападенията на сирийския режим срещу региона. Очаква се днес в Москва да пристигне турска делегация.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също заяви, че продължаването на чуждата намеса в Либия само ще влоши ситуацията, предадоха ДПА и ТАСС.

В Либия от години съществуват две правителства - международното признатото правителство на националното съгласие в Триполи и временен кабинет в източната част на страната, подкрепян от силите на маршал Халифа Хафтар, които започнаха в края на миналата година решаващо настъпление към столицата.

В отговор правителството на националното съгласие мобилизира всички сили и се обърна за помощ към Турция, с която е подписало меморандум за военно сътрудничество, припомня ТАСС.