Никола Димитров – външният министър на Северна Македония, прояви чувство за хумор и сравни трудното си приземяване вчера в Брюксел с преговорите на страната му за членство в ЕС.

"Успяхме да се приземим на четвъртия път. Направихме три обиколки отгоре заради времето. И аз направих сравнение с опитите ни да започнем преговори за присъединяване. Не можахме да се присъединим на три заседания на Европейския съвет, надявам се да успеем на четвъртия опит“, каза той.

Заедно с него в самолета, пристигнал от Мюнхен, бяха външните министри Екатерина Захариева на България и Хайко Маас на Германия, както и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Димитров пристигна за срещата на ЕС с лидерите на Западните Балкани. Захариева и Маас ще участват днес в Съвет „Външни работи“.

Сред главните теми е пътят към ЕС на Западните Балкани. Акцент ще бъде поставен на диалога между Сърбия и Косово.

Северна Македония и Албания са първите страни от региона, които се очаква да получат покана за започване на преговори за членство. На Европейския съвет през октомври обаче това не се случи. Причина бе противопоставянето на френския президент Еманюел Макрон, който поиска нова методология на разширяването на ЕС. В началото на този месец Еврокомисията прие нов пакет от правила, който, изглежда, задоволява Франция.

„Методологията трябва да създаде и възвърне доверието на всички страни в този процес, тъй като ускорява стратегическите реформи. От друга страна, тя създава надеждна перспектива за Западните Балкани. Искаме също така да прокараме пътя за Северна Македония и Албания за начало на преговори с ЕС, ако е възможно, преди срещата на върха в Загреб“, заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.