Общинският съвет на Каварна най-вероятно няма да иска такса от журналистите, които отразяват неговата работа. Това стана ясно от думите на Йордан Стоянов пред БНТ. Стоянов е председател на общинския съвет.

 

Очаква се идеята за такса, която бе записана в правилника на общината, да бъде отхвърлена на следващото заседание на съвета на 24 февруари.

Според наредба за дейността на ОС, ако журналистите искат да заснемат или излъчат на живо от заседанията, трябва да плащат такса. Правилникът беше гласуван единодушно от общинските съветници на 28 януари. 

Предложението, което предизвика бурна обществена реакция, е на общинския съветник Красимир Кръстев. Според него това била една от мерките за излизане от финансовата криза на закъсалата община, която доскоро наричаха "морската рок столица" на България, а в някои години имаше по повече от 5-6 фестивала и културни събития.

"Община Каварна е в затруднено финансово положение и за излизане от кризата решения търсят и кметският екип, и общинските съветници. Това, което се предвижда, е съкращения в администрацията, орязване на бюджета за културни прояви, а наред с това, за да напълнят общинската хазна, съветниците гласуваха и този правилник, в който влиза и текстът, че медиите трябва да плащат такса за заснемане на сесиите на общинския съвет", отбелязва БНТ.

Решението на общинския съвет беше върнато от областния управител на Добрич Красимир Кирилов с мотива, че е незаконно.

"Наистина допуснахме да подценим текста, който беше предложил г-н Кръстев на предходната комисия. Никоя медия няма да плаща такса, за да излъчва работата на Общински съвет-Каварна. Изразявам искрените си извинения за допуснатото недоразумение."

Това заяви Стоянов.