"Те просто не могат да го направят."

Това е отговорил американският министър на енергетиката Дан Бройлет на въпрос дали Русия може да завърши сама газопровода "Северен поток-2" в Балтийско море. САЩ пък няма да омекнат и ще продължават да се противопоставят на проекта, става ясно думите на Бройлет, казани в интервю по време на Мюнхенската конференция по сигурността, пише днес Bloomberg, цитиран от economic.bg.

Въпросът за приключването на строителството на газопровода възниква, след като преди около два месеца Вашингтон наложи санкции за всички компании, които работят по него. Според администрацията на президента Доналд Тръмп "Северен поток-2" само увеличава зависимостта на Европа от руския газ. Малко по-късно компанията Allseas Group SA, която беше основната полагаща подводните тръби, се принуди да спре работа и така проектът зацикли. "Газпром" - основният инвеститор, обясни, че ще направи всичко възможно да продължи работата и че ако се наложи, ще го направи самостоятелно.

Бройлет обаче е категоричен, че САЩ ще продължат натиска и прекратяването на работата по проекта не е временна. 

"Забавянето ще бъде голямо и дълго, защото Русия просто няма нужната технология да продължи." 

Все пак той си остави вратичка за бъдещето:

"Ако я разработят - ще видим какво ще стане и какво ще предприемем. Но не мисля, че е толкова лесно, колкото да кажеш - "почти сме готови, просто ще го довършим."

Към момента не е ясно как Русия смята да продължи работата по проекта. Единият кораб, който може да свърши работата - "Академик Черски" е напуснал миналата неделя пристанището в Нахдка на руския тихоокеански бряг, но според данните за проследяване на корабите, обработени от Bloomberg - в момента той пътува към Сингапур, където трябва да стигне до 22 февруари. 

Въпреки трудностите обаче сътрудниците на проекта са по-скоро оптимисти. 

"От моя гледна точка, руснаците ще намерят решение", е заявил Рейнър Зеле, главен изпълнителен директор на OMV.

Простата рекапитулация на строителството до момента показва, че "Северен поток-2" е готов 94%. Има една малка част във водите на Дания, която трябва да бъде завършена. Преди спирането на работата заради санкциите плановете за приключването бяха до края на 2019 г. или до началото на 2020 г. В момента обаче нещата са доста несигурни. 

Припомняме, че в проекта са инвестирани почти 6 млрд. долара, а освен OMV партньори на "Газпром" са Royal Dutch Shell, Uniper, Engie и Wintershall.