Окръжната прокуратура в Търговище е образувала досъдебно производство за тежката трудова злополука на магистрала "Хемус" от миналата събота, при която загинаха двама строителни работници, съобщават от държавното обвинение.

Производството е образувано по член 123 от Наказателния кодекс - т.е. за причиняване на смърт "другиму поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правнорегламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност".

Както е известно, в събота около 10,30 часа е бил подаден сигнал в полицията за инцидент на изграждащия се виадукт, част от автомагистрала "Хемус". По време на изливане на бетон на колона се е срутил кофражът. Двамата работници – на 42 и 55 години, падат от потрошеното скеле от височина повече от 15 метра. Мъжете, които са от село Врани кон и от Върбица, загинали на място.

Веднага на мястото на тежката трудова злополука отишли окръжният прокурор на Търговище, полиция и екип от Инспекцията по труда. Резултатите от проверката на правилата за безопасност на труда, която е извършена от служителите на Инспекцията по труда, ще бъдат приобщени към образуваното досъдебно производство от компетентността на Окръжната прокуратура в Търговище, посочват от прокуратурата.

Назначена е строително-техническа експертиза, която ще установи причините за срутването на кофража, довел до смъртта на двамата работници. 

Те са имали трудови договори и заповеди за полагане на извънреден труд за деня.