Хари Грег, голямо име от историята на "Манчестър Юнайтед", почина на 87 години в болница в Колрейн, Северна Ирландия. По думите на семeйството му, цитирани от световните агенции - в мир.

Грег е прочут и елитен вратар на своето време, но десетилетия наред е свързван най-вече със самолетната катастрофа в Мюнхен на 6 февруари 1958 г. "Юнайтед" каца там за зареждане на гориво, след като е играл срещу "Цървена звезда" за Купата на шампионите в Белград.

Загиват осем съотборници на Хари Грег. От 44 души на борда с живота се прощават 23-ма. Вратарят не просто оцелява. Той спасява не само свои съекипници като Боби Чарлтън и Джеки Бланчфлауър, а също така още неколцина пасажери, сред тях и Вера Лукич, бременната съпруга на сръбски дипломат и нейното момиченце, измъквайки ги от пламъците на разбилата се машина.

Заради това му поставят прозвището Героя от Мюнхен. Девет дни след трагедията "Манчестър Юнайтед" играе мач за Купата на Англия, в който Хари пази на вратата, не пуска гол, а "червените дяволи" елиминират "Шефилд Уензди".

Хари Грег е северноирландец. Той преминава в "Театъра на мечтите" малко преди катастрофата - през декември 1957 г. за рекордните тогава за играч на неговия пост 23 500 паунда трансферна сума.

1958 г. се оказва знакова за целия му живот. Със Северна Ирландия играе на Световното в Швеция, а тимът достига до четвъртфинал. Грег попада в идеалния отбор на първенството. Ирландците отпадат от Франция след 0:4, но асът прави много силни мачове. Става вратар № 1 в света и за цялата 1958 г.

Хари играе професионално 15 години, в които записва 247 двубоя за "Манчестър Юнайтед" и 25 за Северна Ирландия. Алекс Фъргюсън го нарича "един от моите герои".

Paying tribute to the life and career of United legend Harry Gregg.

Публикувахте от Manchester United в Понеделник, 17 февруари 2020 г.

Грег прекарва голяма част от живота си в Англия и Уелс, а през последните години се завръща в родината си. През 2015 г. той открива малък хотел. Има фондация. През 2018 г. за последен път посещава мач на "Олд Трафорд", а в началото на 2019-а е удостоен с рицарско звание от кралица Елизабет на прием.

"Бих излъгал, ако кажа, че не мисля за това постоянно - казва Хари Грег през 2018 г. пред Би Би Си по повод 60 г. от катастрофата. - Иначе бих се побъркал. Знам, че медиите много обичат да говорят за станалото. Не виня хората за това. Но ако случилото се в Германия, в Мюнхен, е най-голямото постижение в живота ми, ако е всичко, което го дефинира, значи не е много."

Последното интервю на Хари Грег е пред "Дейли мейл" през 2017 г. И там той заявява, че помни всичко така, както е било - от Мюнхен. Не се чувства герой. Сънувал е случката нощи наред, а в други случаи не е могъл да спи и не е искал да спи. Споделя, че ако отново се окажел в такъв инцидент, този път би побягнал.