Проф. Стив Ханке обяви в неделя вечерта пред бТВ, че по времето, когато е бил съветник на президента Петър Стоянов, е имал доказателства за корупция срещу тогавашния премиер Иван Костов. Ханке дал куфарче с доказателствата на Стоянов, а самият той веднага се обадил по телефона, за да каже на Костов, че професорът го е "хванал в крачка". Ханке призова да бъде питан президентът Стоянов за развитието на случая. Според него обаче в съдебната система на България "вълкът вече отдавна е в кошарата", защото самата система е корумпирана.

Малко по-късно Клуб Z се свърза с професор Ханке и го попита дали може да даде допълнителни подробности. Той заяви, че всички данни, които е имал са били предадени на българските власти. Самият Ханке е писал неколкократно по темата и в някои от публикациите му се споменава, че е ставало дума за конкретна американска компания, която е била рекетирана в България. На въпроса защо повдига въпроса сега, проф. Ханке отговори, че водещият на "120 минути" Светослав Иванов е първият български журналист, който го е попитал по темата.

Клуб Z потърси президента Петър Стоянов, който засега отказва коментар.

Редакцията обаче се свърза и с бившия премиер Иван Костов, който обяви, че неговото правителство е единственото, което е направо проверки по върховете на управлението. И са били образувани близо 550 дела. Ето какво каза Костов: 

- Г-н Костов, какъв е вашият отговор на твърдението на Стив Ханке, че е дал куфарче с документи за корупция във вашето правителство?

Защо не попитате Петър Стоянов за това?

- Г-н Стоянов засега отказва коментар. Потърсихме го, преди да потърсим вас.

Тогава аз защо да отговарям. Имаше сигнали и преди и от медии, и откъде ли не. Тези сигнали са отивали към прокуратурата. Заради тези сигнали беше възложен и с външно участие доклад да се провери приватизацията, и на НСБОП (тогавашното име на ГДБОП, б.р.) се даде да провери вътре в страната. Този доклад е известен на обществото. След това имаше много следствия. Сега чувам, че казват 1300 - аз знам за 550 проверки на приватизационни сделки. Имаше дела. Това всичко свърши без никакви обвинения, защото това е един голям обществено-политически процес, който сменя системата в страната. 

- Имате ли обяснения защо Стив Ханке точно сега изнесе своите твърдения за корупция?

Това е прозрачно. Защото аз казах, че не той е бащата на валутния борд (а Майкъл Деплер, б.р.), както се представя пред българските медии, което той много добре знае, че не е. Но очевидно се е нервирал. Това мога да ви кажа.

Сигнали имаше - разбира се, че е имало. Предполагам, че и Петър Стоянов това е направил, ако е получил някакви сигнали - дал ги е там, където трябва. Ние не сме крили нищо. И сме единствените, които провериха самите себе си за това дали няма корупция по върховете. Където имаше съмнение, няколко министри си отидоха.