Служителите на НСО ще извършват проверки за опасни предмети и вещества на възпоменателната церемония по повод 147 години от гибелта на Васил Левски на 19 февруари, съобщиха днес от пресцентъра на Националната служба за охрана. Като дори онагледиха с образователно видео какво трябва да направят гражданите при въпросните проверки.

Възпоменателната церемония-поклонение пред Паметника на Апостола на свободата в София е с начало 18.00 часа.  

Желаещите да присъстват ще имат достъп до събитието през три контролно-пропускателни пункта – на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище"; на бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски" и на бул. "Янко Сакъзов" и ул. "Панайот Волов", посочват от НСО.

И изброяват какви предмети се считат за недопустими:

"(...) огнестрелни и хладни оръжия и остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия".

"Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на мероприятието, поради невъзможност на място да бъде организирано съхраняването им", предупреждават още от службата.

Цветя пред Паметника на Апостола ще могат да бъдат полагани в деня на събитието до 15.00 часа, между 16.00 ч. и 17.00 ч. и след приключване на официалната церемония.

За улеснение на гражданите, на които ще се наложи да преминат проверка с рентген и/или с металдетекторни устройства, от НСО са подготвили кратки указания - видео с продължителност 1,5 минути, в което се обяснява подробно и стъпка по стъпка как премиенава една проверка. На практика - като летищните проверки.

Ето какво съветват от НСО:

- Разкопчайте връхните си дрехи.

- Извадете всички метални предмети и ги поставете в контейнера за вещи.

- Извадете от багажа си всички електронни устройства - те се проверяват отделно от останалия багаж.

- Поставете багажа си върху лентата на рентгена.

- Преминете с бавен ход през рамковия детектор за метал.

- При визуален или звуков сигнал, преминавате през рамката повторно.

"При отказ от проверка с техническо средство или с ръце или при пренос на опасни средства и вещества НЯМА да бъдете допуснати до мероприятието!", се посочва в заключение във видеото, като се появява и червен печат REJECTED