„Чакаме доклада на Еврокомисията, за да се вземе решение“, отговори външният министър Екатерина Захариева на въпроса може ли да очакваме, че Северна Македония и Албания ще получат скоро покана за преговори за членство в ЕС.

Захариева участва в Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

 
Имало обаче основание за оптимизъм. Дори по-скептичните първи дипломати от ЕС казали, че чакат доклада.

„Според мен наистина с реформите, които постоянно напредват в Албания, и с приетия вчера от парламента в Скопие закон (за прокуратурата - б.р.), те имат реален шанс да започнат преговори през март. Но нека не се радваме а да видим доклада“, каза Захариева.

Решението се очаква да бъде взето на Европейския съвет през март. Това означава, че няма да се чакат резултатите от парламентарните избори в Северна Македония, които ще се състоят през април. Вчера Собранието в Скопие се разпусна.

Захариева участва и в донорската конференция за Албания, която също се провежда в Брюксел. Тя е организирана от ЕС и целта е набиране на средства за справяне с щетите от земетресението в страната през ноември 2019 г.

Дипломат номер 1 припомни, че България е сред първите страни, отпуснали помощ за Албания още на другия ден след бедствието. Досега сме отпуснали 240 000 лева. Има шанс за да дадем още 200 000.

На  конференцията бяхп събрани 1,15 милиарда евро, съобщи в туитър председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Добра новина за народа на Албания. Надхвърлихме целта за възстановяването на Албания и събрахме общо 1,15 милиарда евро, включително 400 милиона принос от ЕС.

Изумена съм от подкрепата. Европа отново е единна, когато това има най-голямо значение“, написа тя.

Нова мисия в Либия замества операция „София“

Ситуацията в Либия бе сред главните теми на Съвета „Външни министри“.

„Днес бе моментът да покажем, че можем не само с думи, но и с дела да подкрепяме решенията, които вземаме“, каза Екатерина Захариева.

Външните министри от ЕС се разбраха да създадат нова мисия. Операция „София“ започна през юни 2015 г. с цел предприемане на незабавни действия срещу трафикантите и контрабандистите на хора в Централното Средиземноморие.

Новата мисия ще има за задача спазването на оръжейното ембарго срещу Либия, окачествено от ООН като „шега“, тъй като всеки го нарушава. Тази операция ще бъде както по въздух, така и по море. Тя обаче не трябва да улеснява трафикантите на хора. Сега Комисията за сигурност и отбрана и посланиците трябва да подготвят мандата на Еврокомисията.