„Фейсбук“ предупреди за заплахи за иновациите и свободата на словото, предаде Ройтерс.

Това става преди огласяването на нови регулации от ЕС, предвидено за тази седмица и предстоящите месеци.

Безпокойството бе изразено преди днешните срещи на изпълнителния директор на технологичния гигант Марк Зукърбърг с еврокомисарите по конкуренцията Маргрете Вестагер и по индустрията Тиери Бретон.

В сряда двамата комисари трябва да обявят предложения за използването на базата с индустриални данни на блока. Те трябва да се противопоставят на господстващата позиция на „Фейсбук“, „Гугъл“ и „Амазон“.

Вестагер и Бретон ще предложат също така регулации на изкуствения интелект, най-вече в секторите с висок риск като здравеопазването и транспорта.

Що се отнася до възможността ЕС да държи отговорни интернет компаниите за реч на омразата и други публикувани незаконни съдържания, от „Фейсбук“ заявиха, че това означава игнориране на естеството на световната мрежа.

„Такова нещо ще задуши иновациите, както и свободата на словото на отделния човек“, изтъкнаха от технологичния гигант.

Оттам допълват, че модифицирането на регулациите, регулиращи речта офлайн за онлайн публиката може да се окаже недостатъчно. Вместо това са необходими нови рамки.

От „Фейсбук" намекнаха, че властите могат да поискат от компаниите да създадат система за съобщаване на съдържанието, да публикуват периодично данни за прилагането на регулациите, както и да определят какво означава незаконно съдържание. Тези изисквания обаче не трябва да бъдат прекомерно големи.

„Регулация, изискваща от компаниите да премахват речта на омразата до 24 часа след нейното публикуване, ще доведе до още по-извратени идеи“, казаха от „Фейсбук“.

И посъветваха регулаторите да балансират между сигурността от една страна и свободата на словото и защитата на личните данни, от друга.

Регулаторите трябва да разберат възможностите и границите на технологията в оценката на съдържанието и да позволят на интернет компаниите гъкавост в иновациите.

Посещението на Цукъбрърг в Брюксел последва тези от миналия месец на изпълнителния директор на „Алфабет“ Сундар Пичай и на президента на „Майкрософт“ Брад Смит.