Председателят на баварския Християн-социален съюз, който е коалиционен партньор на ХДС, Маркус Зьодер, поиска консерваторите да отделят ролята на председателя си от кандидатурата за канцлер. Досега по правило за канцлер биваше предлаган винаги председателят на ХДС. Анегрет Крамп-Каренбауер се оттегли от поста шеф на партията, след като обяви, че се отказва от кандидатурата за канцлер на следващите избори и това автоматично означава, че не може да ръководи партията.

„Шеф на партията е едно, канцлер – друго. Трябва тези две роли да се разделят. Това не значи, че шефът на ХДС не може да е канцлер, но това не бива да е единствената възможност“, заяви Зьодер.

По този начин според него ХДС ще могат бързо да излязат от кризата и да намерят подходящ председател, а кой да е кандидат за канцлер на консерваторите може да се решава на спокойствие в края на тази или в началото на другата година.

Той посочи и че консерваторите трябва много ясно да подчертаят отношението си към „Алтернатива за Германия“.

„Този стратегически въпрос за политическата посока на ХДС и ХСС трябва да е абсолютно категорично изяснен. С „Алтернатива за Германия“ не може да има никакво сътрудничество!“, заяви той.