Британският премиер Борис Джонсън бе подложен днес на натиск да уволни свой съветник, който смята, че афроамериканците имат по-нисък коефициент на интелигентност от белите американци.Освен, че обвързвал интелекта на човека с неговата раса, Андрю Сабиски твърди, че противозачатъчните трябва да станат задължителни, за да няма постоянно възпроизвеждане на "декласирани" хора, предаде АП.

Заради критиките след назначаването му той обяви, че се отказва от поста си.

Той бе назначен в канцеларията на Даунинг стрийт 10, след като Доминик Къмингс, главният съветник на премиера, призова правителствени постове да бъдат заемани от "ексцентрични и екстравагантни хора със особени качества".

Сабиски, който е магистър по психология на образованието, е писал през 2014 г., че единственият начин да се преодолеят проблемите с непланираната бременност, която постоянно създава декласирани хора, е законово да се въведе всеобща "дълготрайна контрацепция още от пубертета".

Говорител на Джонсън отказа да коментира персоналните назначения на Даунинг стрийт 10, както и да каже дали премиерът е съгласен с възгледите на своя подчинен.

Самият Джонсън също е правел обидни изказвания, припомни АП. Той е наричал жителите на Папуа Нова Гвинея "канибали", а хората в страните от Общността на нациите (бившата Британска общност) с обидната дума "негърчета" (picaninnies). Освен това е казвал, че децата на самотните майки са "невежи, агресивни и незаконни".

Депутатката Керълайн Ноукс от Консервативната партия на Джонсън, която оглавява парламентарната комисия за жените и равенството изрази в "Туитър" недоумението си, че "номер 10 отказва коментар за Андрю Сабиски" и заяви, че в правителството няма място за човек с неговите възгледи.

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън каза, че според нея правителството на Джонсън трябва бързо да демонстрира някои "фундаментални ценности" в публичните дебати.