Най-голямата британска банка HSBC продължава преструктурирането си с отписването на нови 7,3 млрд. долара в такси и глоби и с намаляване на цели 15% на служителите си. В номинална стойност това означава, че кредиторът ще съкрати 35 000 служители от звената си по целия свят, пише днес Bloomberg. 

През 2019 г. банката преживя тежък срив на печалбите и в момента прави всичко възможно да се настрои към променящата се среда. Бордът на директорите смятада намали инвестиционното банкиране и да облекчи баланса си с допълнителни 100 млрд. долара. 

Друга част от плана за преструктуриране е и намаляването на разходите с допълнителни 4,5 млрд. долара. Последните месеца са поредните тежки в компанията, която се бори с последиците от коронавируса в Китай, продължаващите протести в Хонконг и с продължаващите свободното си падане лихви. 

Особено проблемна е ситуацията с новия вирус, защото банката генерира огромната част от своита печалба именно на азиатските пазари. Ако икономическият растеж на Китай не се върне скоро отново на прави път, то банката може да продължи да губи огромни суми пари. 

"Някои части на нашия бизнес просто не генерират достатъчно възвръщаемост. Имаме нужда от план за увеличена възвръщаемост за инвеститорите", заяви в официално изявление днес временният изпълнителен директор Ноел Куин.

Той продължава да заема поста, докато бордът на директорите не реши да го смени или да му даде пълното си доверие. 

Междувременно акциите на компанията понесоха нов спад на хонконгската фондова борса и се сринаха с над 3%.

На практика планът за "ремонт" на банката предполага свиване на инвестиционните звена в Северна Америка и Европа, както и огромно намаляване на търговските операции и мрежата от търговски банки. За сметка на това ще се търси по-голям инвестиционен портфейл в Азия и Близкия Изток.

Въпреки всички проблеми обаче HSBC публикува своята коригирана печалба в размер на 22 млрд. долара, която се оказа приятна изненада за инвеститорите. Това е увеличение на прихода с малко над 4%.