Собственикът на търговския гигант Amazon - Джеф Безос, ще даде цели 10 млрд. долара от собствената си печалба за борба с климатичните промени. Идеята си той съобщи лично в профилите си в социалните мрежи. 

Решението му идва след като служители на неговата компания многократно го подканяха да предприеме някакви мерки, имайки предвид огромното богатство на Amazon и влиянието й на световните пазари и сред обикновените хора. 

"Климатичните промени са най-голямата заплаха за нашата планета. Искам да работя с другите, за да разширим познатите начини за търсене на решения, така и за намирането на нови в борбата", написа Безос. 

 

 

Огромната сума ще отиде за финансиране на учени, активисти и всякакви организации, които работят в посока на ограничаване на промените в климата. Парите обаче може да се окажат и много повече - в публикацията си Безос намеква, че "това е само началото". 

Милиардерът е нарекъл собствената си инициатива Bezos Earth Fund. Тя се очаква да започне да работи на пълни обороти още това лято. CNN изчислява, че парите, които той ще отдели за идеята си представляват не повече от 8% от неговото нетно състояние, което се оценява на над 130 млрд. долара. 

Така - ако Безос удържи на думата си, той ще се превърне в третият най-голям дарител в световната история. Накуп повече пари от него са давали единствено Уорън Бъфет, който през 2006 г. дари 36 млрд. долара и Хелен Уолтън - наследницата на една от най-могъщите фамилии в САЩ, която отдели малко над 16 млрд. долара от собственото си богатство.