Няма израз "фалшив болничен лист". 

Така зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов коментира пред БНТ продължаващата сага с това кой да изплаща първите три дни от болничния. 

Искането за промяна в закона беше направено от бизнеса. Според работодателите хората злоупотребяват с болничните листове и ги използват дори когато не са болни. Това пък води до сериозни загуби за индустрията, която вместо да генерира - плаща. Освен това работодателите твърдят, че решението те да изплащат първите три на болничните е било въведено преди години като временна мярка, която е трябвало отдавна да бъде променена.  Очаквано - синдикатите се възпротивиха и поискаха бизнесът да изплаща не само три, а цели пет дни от болничния. Организациите се скараха и напуснаха тристранния съвет за национално сътрудничество. Очаква се сега разговорите да бъдат подновени.

"Не приемаме по никакъв начин този израз "фалшиви болнични" и никога няма да го приемем. Много взе да се повтаря тази дума и накрая взе обществото да я приема. Аз не съм съгласен. Не съм виждал такъв фалшив болничен лист, нито съм издавал такъв. А така масово да се говори за фалшиви болнични листове, не мога като лекар да го приема", посочи днес Брънзалов.

В становище на общопрактикуващите лекари в България е написано, че такива фалшиви болнични листове няма. Има такива, които може би "не кореспондират с конкретното здравословно състояние на пациента", но да се нарече един документ "фалшив" е много тежко обвинение смята той.

"Болничният лист е финансов документ, а издаването на финансов документ с невярно съдържание е престъпление", допълни Брънзалов.

И допълни:

"Ако лекарят се поддаде по някакъв начин на желанието на пациента и издаде финансов документ с невярно съдържание, за съжаление към момента отговорност носи само той. А ползвателят на болничния лист просто си отива, взима си болничния, оправдава си отсъствието от работа и прави това, което е решил - само дето не се лекува, не спазва режима, който му е заложен в документа."

По думите му този термин създавал "едно неприятно напрежение между нашето съсловие и обществото". Иначе становището на БЛС е, че трябва да плаща този, който прибира парите от осигуровките.

Брънзалов коментира и друго предложение на управляващите - личният лекар да може да издава само седем дни непрекъснат болничен. Според него това няма да реши проблема с въпросните три дни, "защото седем е по-голяма цифра от три". Щяло да създаде допълнително натоварване на системата на здравеопазването, в това число и административно. По думите му всички страни са разбрали, че това предложение е неработещо.

Относно предложението за второ лекарско мнение на доктор, посочен от работодателя или РЗИ, д-р Брънзалов каза, че РЗИ не е добър вариант, защото там не разполагат с кадрови и експертен потенциал.

"Оценката на лекар може да се прави само от лекар. Това според нас трябва да се върши от службите по трудова медицина, защото тяхната дейност е заплатена от работодателите и те поглеждат на заболелия човек от друг ъгъл. Нека да има контрол, но от службите по трудова медицина, на които работодателите така или иначе плащат", посочи зам.-председателят на БЛС.