Световният еврейски конгрес (СЕК) изпрати "официално писмо с благодарности" към главния прокурор Иван Гешев "за положените усилия в борбата срещу антисемитизма и опитите за налагане на езика на омраза сред обществото от страна на Българския национален съюз "Еделвайс".

С това се похвалиха днес от пресцентъра на държавното обвинение. Поводът е поисканото преди седмица от прокуратурата заличаване на регистрацията на БНС с мотива, че дейността на организацията "противоречи на Конституцията, която забранява разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие". Прокурорската проверка е установила още, че "БНС-Еделвайс" е създала и своя военизирана структура, а членове на организацията са облечени във военни униформи по време на събития.

Искането за закриването на организацията дойде в навечерието на поредния организиран от нея Луковмарш (насрочен за 22 февруари), който традиционно столична община забранява, но това пада в съда и представителите на БНС все пак шестват из софийските улици.

В съобщението на прокуратурата се цитира Марам Щерн, вицепрезидент на СЕК, който "подчертал", че отправеното искане към Софийски градски съд за спиране на дейността на БНС, "показва ясно и конкретно усилията на действащата към момента българска администрация в борбата с нарастващите крайнодесни и антисемитски течения в Източна Европа".

"Луковмарш играе ролята на годишен празник на омразата, превръща България в събирателен пункт на търсещите обединение крайнодесни групи. Също така членовете на БНС подкрепят отричането на Холокоста и по този начин подценяват смелостта и куража на българите, рискували, за да спасят еврейските си съграждани.., което  осквернява паметта на тези "праведници сред народите", цитиран е още Щерн.

Преди седмица пък Софийски районен съд реши да прекрати делото срещу Иван Гешев за обида за репликата "и циганите правят така". То бе заведено от гражданина от ромски произход Христо Николов, който първо се жалва пред Комисията за защита от дискриминация, а след като тя не откри такава в изказването на главния прокурор, се обърна и към съда. И според магистратите от СРС това не било обида или клевета, а Гешев просто изразил обобщено мнение за поведението на подсъдимите. В случая ставаше въпрос за Петко Дюлгеров, който се отметна от първоначалните си показания по делото "Иванчева". Николов обжалва пред градския съд. Чака се и решение на Върховния административен съд за производството за дискриминация.