През 2007 г. - по време на тройната коалиция, дружество "Ораново" (публично известно е, че то е от патримониума на Христо Ковачки) се оказало в уникална позиция - хем наемател, хем концесионер на държавните Мини "Бобов дол". Впоследствие дружеството прехвърлило правата си на друга фирма - "Въгледобив Бобов дол", не били платени наеми за милиони, които довели до несъстоятелност на Мини "Бобов дол", но пък министърът на енергетиката не може да направи нищо, тъй като не е страна по сключените договори...

Това накратко стана ясно от разпита на енергийната министърка Теменужка Петкова днес по делото, по което обвиняеми са предшественикът й Румен Овчаров и още две длъжностни лица. 

 

Специализираният съд се поинтересува каква е фактологията по казуса, която министър Петкова заварва, когато поема поста при второто правителство на Бойко Борисов.

Така стана ясно, че след две становища навремето от синдикати - и от КНСБ, и от "Подкрепа", държавните мини, които се състоят от две площадки, биват отдадени без търг под наем на "Ораново". Синидкатите смятали, че те ще стопанисват добре предприятието (към настоящия момент дружеството Мини "Бобов дол" е в несъстоятелност - участък "Бабино" направо е закрит и консервиран, участък "Бобов дол" работи, но в условия на фалит, под ръководство на синдик.).

По думите на Петкова през 2007 г. с две решения на Министерския съвет държавното находище е предоставено на концесия на дружеството "Ораново" (името на Христо Ковачки, който стана особено "актуален" напоследък, не бе споменато нито веднъж в делото б.а.). Тя специално обаче отбеляза, че в същото решение на МС е посочено че договорът за концесия влиза в сила след прехвърляне собствеността върху акциите на Мини "Бобов дол" - това задължение произтича от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Това обаче така и до днес не е станало, т.е. - концесия според министърката няма и никога не е имало.

В същото време вследствие на споменатите писма от 2006 г., в които синдикатите призовават за спешни мерки за стабилизиране на закъсалото държавно дружество, се сключва договор за наем без търг и без други участници с фирмата "Ораново" - станал после "Въгледобив Бобов дол". Решението е и на енергийното министерство, и на ръководството на мините.

За странния статут на дружеството - хем концесионер, хем наемател, съдът попита - едното не изключва ли другото. На което Петкова вдигна рамене:

"Ами, би трябвало!"

Също на въпрос, ако някой наемател на Българския енергиен холдинг, където са всички тези дружества, не си плаща наема година-две, "вие имате ли такова правомощие да прекратите договора", стана ясно, че няма как министърът да го прекрати.

Колко наеми (не) е плащал онзи, чието име не се споменава?

Петкова добросъвестно разказа в изложението си каква е ситуацията, която заварила.

Наемателят се задължил да плаща наем, чиято стойност се определя според придобитите количества суровина от мините и по цени, които са определени по години в рамките на договора. 

"Може би първата година са налице приходи от този наем – при 3 млн. начисления, около 1,3 млн. лв. са реално са постъпили", заяви министърката.

И така до 2009 г. общият размер на начисленията достигнал близо 13 млн. лв., а около 5 милиона били реално внесени от наемателя. Съответно около 8 млн. лв. са натрупаните задължения само до средата на 2009 г.

Мини "Бобов дол" завежда дело през 2010 г. и с две решения на Кюстендилския окръжен съд от август 2016 г. на държавното дружество са присъдени – по едното дело над 9 млн. лв., а по другото – около 1,8 млн. лв.

Това са присъдените вземания на Мини Бобов дол вече от фирмата „Въгледобив Бобов дол" (пак публично свързвана с Христо Ковачки, б.а.).

Има обаче и концесионен договор - през 2007 г. се прехвърлят правата по него, нищо че той е от 2005 г.

В Министерството на енергетиката няма данни концесията да е влязъл в сила – т.е. - да е прехвърлена собствеността на мините, каза още Петкова.

Въпреки това в МЕ този договор се води като редовна концесия - защото такова е решението на правителството.

Условията?

- За площадка "Бабино" концесионерът е освободен от такса 5 години - от 2007 до 2012 г. И след 2012 до 2016 дължи 1 090 000 за целия период.

От тази сума са реално платени малко над 680 000 лв. А за останалите 400 000 лв. държавата завела дело пред СГС, който ги насочил към... масата на несъстоятелност на междувременно изпадналата във фалит "Въгледобив Бобов дол". .

- За площадка "Бобов дол", която и днес някак функционира, също имало период, освободен от концесионни задължения, но по-къс - от 2007 до 2009 г.. От 2010 г. до момента над 5,8 млн. е сумата, която концесионерът трябва да внесе в бюджета.

От сумата са внесени 4,960 млн. лв и към настоящия момент фирмата дължи около 900 000 лв.

"От ноември 2014 г., откогато съм министър, дружеството вече бе обявено в несъстоятелност", каза Петкова.

Тя нарече "преплитане" факта, че за едно и също държавно нещо с един и същи субект, има и концесионен договор, и договор за наем - при това за един и същи период от време.

Защитата на Румен Овчаров логично се интересуваше най-вече от факта може ли министърът да направи нещо при такова недобросъвестно отношение на наемателя/концесионера. На това Петкова каза, че засегнатите дружества - макар и 100 % държавни, си търсят правата в съда, както и направили през 2010 г. Министерството не било страна по тези казуси.