Физически упражнения, месечни пешеходни походи, а понякога и бойни изкуства.

Така служителите на ДАНС ще се поддържат във форма, става ясно от публикувана в Държавен вестник "инструкция за реда за поддържане на физическата подготовка на държавните служители в Държавна агенция "Национална сигурност". Като тук става въпрос за агентите - специални, главни, старши, младши, както и за сътрудниците. 

Инструкцията предвижда индивидуална подготовка, както и "организирана" - или обща такава, под формата на "пешеходни походи или вид спорт".

Специализираната физическа подготовка ще се "полага" на държавните служители от структурните звена, осъществяващи охраната и пропускателния режим на агенцията. Целта й е да "развиват и усъвършенстват специфични качества и умения, необходими за самозащита и екипни действия при изпълнение на служебните им задължения". Тези служители на т.нар. Българско ФБР ще тренират "различни бойно-приложни спортове".

Общата физическа подготовка пък ще се осъществява "чрез занимания с физически упражнения или вид спорт в установеното за ДАНС работно време за не по-малко от два астрономически часа седмично". Дори е предвидено в кои дни служителите ще имат "часове по физическо" - вторник и четвъртък по един час в работно време и един час в извънработно време.

Тези, които не ходят на спорт, ще участват в пешеходни походи, които се провеждат един път месечно в рамките на един работен ден, пише още в инструкцията. За всеки отделен туристически поход ще се изготвя списък на служителите, които ще вземат участие в него, като задължително се определят служители, които ще бъдат на работните си места.

След всичко това, ще се провеждат и изпити.

"Контролът на физическата подготовка на държавните служители от ДАНС се извършва ежегодно чрез тестови батерии при унифицирани условия (критерии за оценка, технология на измерване, отчитане и регистриране на резултатите)", пише още в инструкцията. Няма да бъдат тествани само държавните служители, които заемат длъжности, за които първоначалната професионална подготовка не е задължителна. На проверка обаче подлежат държавните служители, заемащи длъжност главен експерт или по-ниска. 

Оценките са "изпълнил" или "неизпълнил".