Определяйки като "информационна патица" българските "новини", че руският разузнавач номер едно Сергей Наришкин е лобирал пред властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) за освобождаването на Васил Божков от арест, от пресбюрото на Служба външно разузнаване в Москва опровергаха въпросните твърдения.  

"Директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин не е обсъждал с министър-председателя на ОАЕ тема за освобождаването на българския гражданин Васил Божков, задържан по искане на България"

Това е съобщил за ТАСС ръководителят на пресслужбата Сергей Иванов, се посочва в материал на агенцията, публикуван днес.

Визитата на Наришкин в ОАЕ се състоя на 11 и 12 февруари. Директорът на СВР в действителност е провел разговор с премиера на ОАЕ и емир на Дубай шейх на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум, но той е бил изключително на тема международни проблеми в сферата на безопасността и двустранното сътрудничество, цитиран е говорителят.

"Тази "информационна патица" беше лансирана не от друг, а от заместник-председател на българското Народно събрание - Валери Симеонов. Само болното въображение на заместник-председателя на Народното събрание Симеонов, умножено по ниското ниво на неговата компетентност, може да включи въпроса за български предприемач в дневния ред на такива уважавани хора. Това е нелепо", посочва още Сергей Иванов.

Филмът не е съветски

А сега - за какво всъщност иде реч?

На 13 февруари Българската национална телевизия съобщи, че "източници, близки до разследването на престъпната група на Божков, разполагат с оперативна информация, че в Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на Васил Божков от ареста". 

После в новината на БНТ се разказва как "медии от емирствата съобщават, че в понеделник негово височество шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на Дубай, се е срещнал със Сергей Наришкин, който ръководи военното разузнаване на Руската федерация. Наришкин е имал срещи и с ген.-майор Талал Хамид бел Хул ал Фаласи, който е генерален директор на отдел държавна сигурност". 

А материалът завършва така:

"Според оперативна информация на нашите служби, преди тези срещи граждани на Руската федерация са посетили Васил Божков, в следствие на което Наришкин вероятно е повдигнал въпроса за задържането на българския бизнесмен пред своите домакини."

По-късно, в централната емисия новини на обществената телевизия бе посочено, че главният прокурор Иван Гешев не е потвърдил гореописаната новина, но не е и отрекъл.

Така поднесена, тази информация бързо бе мултиплицирана от редица български медии, като подтекста бе, че Наришкин се е застъпил за Божков. Появиха се и не така категорични материали, но пак проследяващи руската нишка. Така например ТВ Европа  разказа как "дясната ръка на Васил Божков - Георги Попов, официалният собственик на футболен клуб "Левски", е в руска афера за освобождаването му". Защото "връзките на Попов с руските служби датират още от времето на социализма". Описана бе и биографията на собственика на клуба като бивш сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност. Материалът на ТВ Европа също бе препечатан от български медии.

Да привикаме посланика

За зла беда обаче съпредседателят на управляващата коалиция Обединени патриоти Валери Симеонов реши да официализира това твърдение на 13 февруари, при участието си в предаването "Плюс-минус" по Нова тв.

"Имам информация от преди 4-5 часа, че шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е направил среща с вицепремиера на ОАЕ и шейх на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум (вторият, да не кажа първият човек в ОАЕ) и е поискал освобождаването на Васил Божков", заяви той.

"Това е изключително неприятно и опасно. До момента този човек е бил в арест, нямал е достъп до телефони, нито връзка с България", заяви още Симеонов. Запитан дали е сигурно, че Божков е бил зад решетките, отговори категорично:

"Естествено! Сигурен съм. Той е в арест, без достъп до телефон и до други хора. Не мога да кажа откъде, но имам достоверна информация за това."

След което призова българското външно министерство да привика руския посланик Анатолий Макаров за обяснение. Ето така:

"Според мен, след като става ясна тази информация, България няма никакъв друг ход, освен външното ни министерство да повика посланика Макаров и да го попита така ли е, а то че е така, е така. Публикувано е в медиите. Трябва да се поиска обяснение от руската страна на какво основание Москва, за пореден път, по такъв безобразен и нагъл начин, се намесва във вътрешните работи на България, опитвайки се да освободи човек с вече над 10 обвинения, включително за организирана престъпна група за убийство."

Изненада - бил извън ареста

Руската връзка бе оставена за малко. Но пък вчера стана ясно, че Васил Божков не е в арест. На 31 януари лично Иван Гешев отиде до зеленчуковата борса в столичния квартал "Слатина", за да обяви "неофициално" за задържането на бизнесмена в ОАЕ, който към онзи момент имаше 7 повдигнати обвинения (вече 11). 

Вчера пък Гешев обяви, че е изненадан, че Божков е бил задържан в ОАЕ. "В тези държави нямат практика да задържат милиардери", каза той за правната система в емирствата, визирайки продължителността на въпросното задържане. Но пък поне, също вчера, държавата изпрати до емирствата искането си за екстрадиция на бизнесмена.