Представители на Германия и Русия се споразумяха да създадат обща работна група по бъдещата енергийна политика. Това съобщи днес министърът на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер на руско-германска икономическа конференция в Берлин, предава БТА.

"Трябва да активизираме нашия диалог. Днес с Максим Орешкин (руския министър на икономическото развитие), който сега е помощник на руския президент, в присъствието на заместник-министъра на енергетиката (на Русия), се споразумяхме да създадем германско-руска работна група по бъдещата енергийна политика", каза Алтмайер, цитиран от ТАСС.

"Транзитът на газ и приключването на "Северен поток-2" е едно, но сега ние наблюдаваме в Европа големи промени в посока към въглеродно неутрална икономика", допълни Алтмайер и беше категоричен, че "Северен поток-2" отговаря на интересите и на двете страни.

Проектът "Северен поток-2" предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. 

Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 милиарда евро. Единствен акционер в оператора по проекта Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) е руският газов холдинг Газпром. Партньори по него са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви (OMV), англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които ще осигурят 50 процента от финансирането.

Германското правителство не веднъж е заявявало, че според него този проект е икономически. Берлин обаче настоява Украйна да остане транзитираща страна.