Руската федерация трябва да изплати 50 млрд. долара обезщетение на акционерите на бившия руски петролен гигант "Юкос". Решението е на холандския апелативен съд, който възстанови друго такова решение - на международния арбитражен комитет. Москва веднага обяви, че ще обжалва, съобщават световните агенции. 

Днешното постановление отменя такова от 2016 г. на окръжен съд в Хага, което реши, че обезтещението не трябва да се изплаща, защото Постоянния арбитражен комитет, който първи осъди Русия, не е законно. Причината - той не бил компетентен, тъй като случаят засяга енергиен договор, който Русия била подписала, но не е ратифицирала. Става дума за Договора за енергийната харта, подписан и ратифициран от почти всички държави в Европа.

Сега апелативният съд отново присъжда обезщетението. 

Самото дело се води заради обсебването на контрола над "Юкос" от страна на официалните власти в Москва през 2003 г. Това е бившата компания на политическия изганик Михаил Ходорковски. Той беше арестуван през 2003 г., а две години по-късно получи присъда за измами и избягване на данъци. Милиардерът прекара в затвора 10 години, а през 2013 г. Владимир Путин го помилва с президентски указ. 

"Държавата започна пълно нападение срещу Юкос и неговите бенефициенти с цел да фалира компанията и да присвои активите му, като в същото време отстрани господин Ходорковски от политическата арена", пишеше в първия съдебен акт. 

Магистратите имат предвид тоталното демонтиране на структурата на Юкос и по-късното й поглъщане от държавната "Роснефт" през 2004 г. Руската държава поиска компанията да плаща огромни данъци и тя фалира. 

Аферата ЮКОС през 2003 г. бе ключов епизод в консолидирането на властта в Русия от президента Владимир Путин. Тя доведе до осъждането на Ходорковски за измама и укриване на данъци в момент, в който той се очертаваше като политически съперник на държавния глава.