С грандиозна разправия... Така завърши (засега) пребиваването в спецсъда на главния свидетел на прокуратурата по делото "КТБ" Бисер Лазов.

Лазов, който е бил главен счетоводител на "Фирмата" на Цветан Василев - както обобщено нарича дружествата му, говори нонстоп от 26 март 2019 г. Първо няколко заседания правеше монолог - изявление, после отговаря на въпроси на прокуратурата, а в последните месеци - и на адвокатите. 

Днес последните очаквано го атакуваха най-вече с въпроси за дружеството "Евробилд 2003", което - адвокатите твърдят, той е придобил след краха на банката и намекват, че е неговата "част от сделката", за да говори нещата, които говори.

Лазов - напротив, твърди, че "поел тази отговорност", за да спаси активите поне на това дружество и към днешна дата неговите пасиви отговаряли на активите му - "Евробилд" имала общо 162 млн. лв. задължения към фирми и банката на Цветан Василев, но притежавала имущества за 177 милиона, т.е. - достатъчни да се покрият задълженията. И че няма изчезнало имущество на неговата фирма, което да не е под контрола на банката.

Иначе Лазов сторил добро - в началото на август 2014 г. една жена - Виктория Иванова (жена на шефа на охраната), която се водела управител, го помолила притеснена да бъде освободена от ангажиментите си от тези дружества и да бъде отменена като управител.

Адвокатите питаха как така "Евробилд", която очевидно е кредитирана от КТБ, прехвърлила след краха на банката на неизвестното дружество "Астън оптимум" огромната сграда на "София прес" на "Цариградско шосе". Това било станало "на базата на поети ангажименти". Лазов обаче не можа да уточни какви са тези "поети ангажименти" и дори контраатакува - че подредените в залата трябвало да се радват, че се спасяват активи на КТБ, а не да се тревожат.

  

Адвокатите питаха Лазов още - сключвал ли е сделки със себе си, което той категорично отрече. Но само като физическо лице. Виж, от името на дружества, които представлявал, няма как да не е подписвал, когато те сключвали договори помежду си. 

- Т.е., и от двете страни - все вие - попита го Константин Симеонов?!

- Когато представлявам и двете, договорът съдържа моя подпис! Ако трябва от 5  - и от петте - каза Лазов.

Той се скара с адвоката на Цветан Василев още веднъж - когато Симеонов му каза "де не се напъва" да измисли повод за горната сделка със сградата на "Цариградско..."

"Напъвам се, защото имам говорен дефект - развика се Лазов, който явно реши, че се подиграват със заекването му.

Напъвам се, защото се вълнувам - това ми беше животът! 

За вас това е просто работа", контаратакува счетоводителят, който и преди е заявявал как с Цветан Василев навремето "заедно мечтаели".

Лазов така и не каза как сградата от имущество на кредитираната от КТБ "Евробилд" преминала във владение на друга фирма доста време след затварянето на банката.

Адвокатите оцениха сградата на 10 млн.

"Какъв е този ангажимент на "Евробилд" към "Астън оптимум"? За 10 млн. сграда сте я прехвърлили на едно дружество и не казвате по силата на какво", отбеляза Симеонов.

Свидетелят обаче така и не можа да си спомни. 

Вместо това завърза няколко караници с Георги Христов - изпълнителния директор на КТБ, когото наричаше "Жорко".

Та, според Лазов, "Жорко" лично присъствал на едно от търговските дела за несъстоятелност на дружествата.

"Много е жалко хората, които отвориха, пуснаха парите от банката... ", каза един път той, сочейки към банките с подъсдимите.

Нападна Христов още и с думите, че... 

"Ти за каквото имаше право, го нашитка! Да му мислят новите собственици на КТБ!"

Когато обаче се обърна към Георги Христов - че "дошъл и седял като насран" на едното дело за несъстоятелност, вече и залата се разкрещя.

Развика се и съдия Виржиния Петрова, която каза, че са заприличали на пазар и че няма повече да допуска това - първо, на свидетеля често му се задавали едни и същи въпроси, второ - някои неща не можел да си спомни и трето - така или иначе трябва и да "вървят напред".

Затова тя прекъсна засега разпита на Лазов. Призовава за другия път Орлин Русев (който първо щеше да е обвиняем, пък по решение на прокуратурата стана свидетел, б.р.) и Албена Андреева, която живеела на семейни начала с... Бисер Лазов.

Ако трябва, Лазов ще бъде призоваван отново - след като адвокатите си напишат молби за разпит, а тя прецени допустимостта им. Но да не е "2 години да пишат молби" за разпит.

"Някак си по-така - мащабно да подходим", закри заседанието съдийката.

Така след 11 месеца непрекъснати заседания (най-често по 4 дати на месец - две в началото и две в края) Бисер Лазов си тръгна от съда.