В България "Националната лотария" е изключително популярна. Доскоро тя принадлежеше на най-богатия човек в страната, се казва в анализ на Клеменс Ференкоте, публикуван на сайта на германската обществено-правна телевизия АРД. В публикацията България е наречена "Елдорадо за игрите на щастието".

Там се посочва, че близо 60% от населението са участвали в "Националната лотария". Играли са предимно по-възрастните, по-бедните хора, както и безработни. Експерти предполагат, че много от бедните българи, особено в провинцията, са харчили половината или дори две трети от доходите си за билетчета. В материала се казва още, че от 2014 насам лотарийните билети са се продавали на практика навсякъде: и особено в пощите, където пенсионерите си получават пенсиите, безработните - помощите за безработни, а бедните - социалните си помощи.

Но лотарийни билети са се продавали и на други места - в малки магазинчета за храни, в големите търговски вериги, в кафенета, дори по вестникарските будки на болниците.

Най-важният въпрос си остава без отговор

Годишният оборот на лотарията в последно време е възлизал на близо 770 милиона евро. Първоначално печалбите са били необлагаеми, а впоследствие е бил въведен много нисък данък. Лотарията беше златна мина за досегашния ѝ собственик Божков, се казва в анализа на Клеменс Ференкоте.

Най-богатият човек в България - 63-годишният олигарх - наричан "Черепа", само допреди няколко седмици нямаше защо да се страхува от политиката и правосъдието. Това се промени, когато в края на януари беше обвинен по общо 11 точки - измежду които укриване на данъци, ръководство на организирана криминална групировка, изнудване, опити за подкупване на държавни служители, притежаване на културни и исторически ценности, които не са били законно регистрирани. Срещу него се разследва дори за убийства и изнасилвания, посочва Ференкоте.

"Но същинският въпрос, който занимава българската общественост във връзка с ареста на най-богатия българин, си остава без отговор. Той гласи: защо това стана чак сега, а не в някое от трите изминали десетилетия", коментира друг познавач на България - Франк Щир - на страниците на авторитетното германско списание за политически анализи "Цицеро".

В неговата публикация, озаглавена "От Крез до арестант", се проследява "възходът и падението на един забележителен бизнесмен и колекционер на изкуство". Авторът отбелязва, че след падането на Живков интелигентният Божков е бил един от първите, които са успели бързо да се ориентират в настъпилия капиталистически хаос. "Сам или с партньори той създаде различни фирми за игри на щастието, за охрана, застраховане, строителство и туризъм. И за разлика от повечето негови тогавашни колеги и конкуренти от зората на капитализма в България, които рано или късно бяха насилствено откъснати от живота, "Черепа" успя по чудодеен начин да оцелее", пише още Франк Щир.

Клеменс Ференкоте на свой ред припомня, че още през 2018 година Валери Симеонов е искал да ограничи силната "Национална лотария" чрез свой законопроект. След среща между Васил Божков и премиера Бойко Борисов обаче въпросният законопроект внезапно беше "забравен", коментира авторът.

Сега България въведе рестриктивни промени в Закона за игрите на щастието. Те засегнаха хиляди търговци, които досега са продавали билетчета за "Националната лотария", пише още Ференкоте. Те притежават лотарийни билети на обща стойност 13,8 милиона евро, които сега трябва да бъдат унищожени. А това ги поставя в трудна финансова ситуация, обяснява журналистът.

А останалите босове?

Все пак новият закон не засяга казината и залите за игри на късмета и залагания. Конфискувано е само имуществото на забегналия олигарх Божков, също както и колекцията му от антики, която е най-голямата и ценна подобна сбирка на Балканите, отбелязва Клеменс Ференкоте. Журналистът от АРД цитира финансовия експерт Бойко Димитров, който казва:

"Имахме олигарх, който в продължение на десетилетия беше недосегаем за всякакъв вид контрол от страна на органите. По неясни причини сега започна атака срещу него. Разпънатият над него защитен чадър изведнъж изчезна. Очевидно обаче същият този чадър все още е разпънат над главите на други босове от игрите на щастието, които може би не нарушават законите толкова драстично, но пък прибират огромни печалби. Повече от ясно е, че няма интерес от налагането на стриктен контрол над всички игри на късмета", казва в заключение Бойко Димитров, цитиран в анализа на Клеменс Ференкоте.

"Дойче веле"