Аз лично не съм виждал професор Стийв Ханке да носи куфарчета с доказателства за корупция на президента Петър Стоянов. Това заяви днес бившият съветник по икономическата политика на Стоянов Красимир Ангарски.

Той беше в студиото на бТВ и коментира актуалната тема за и против еврото и нашумелите интервюта напоследък на т.нар. баща на "българският валутен борд". Ангарски е пряк участник в инсталирането на борда по времето, когато е министър без портфейл в служебното правителство на Стефан Софиянски. Освен това той коментира - има ли опасност за българските спестявания при влизането в Еврото. 

С една - дума "не". Експертът беше категоричен, че няма нито една страна, която да е пострадала при приемането на общата европейска валута. Напротив - в момента, в който влезем в еврозоната българският бизнес ще спечели, защото той търгува най-вече с Европа. Така ще започне да пести от банкови трансакзии, преводи и други такси, които в момента се събират. Така реално има шанс цените дори да паднат. 

Относно другото основно притеснение - че еврото може да се срине, Ангарски беше ясен - дори това да стане, България просто отново ще се върже към германската марка и проблем няма да има. 

Той коментира и последното интервю на Стийв Ханке отново пред бТВ, в което американецът обяви, че преди години е дал куфарче с документи на Петър Стоянов, които доказвали корупция в правителството на Иван Костов.

"Аз лично не съм виждал такова куфарче. А ако имаше такова нещо, аз би трябвало да знам - занимавах се именно с икономическите неща, освен това Ханке отсядаше при мен, в моя кабинет". 

Въпреки това Ангарски няма обяснение защо му е на Ханке да пуска такива информации, ако не са истина. Относно твърдението, че ако България влезе в еврозоната - то я очаква "гръцки сценарии", експертът заяви, че такава опасност няма. Проблемът в Атина беше свързан с политически решения, а не с валутата на страната. 

В студиото беше изяснен и още един въпрос - докато България замени лева с евро стрната ще продължи да работи в режим на валутен борд. 

"Левът е една чекова книжка, с която можете да плащате в евро", обясни Ангарски. 

Що се касае до отново повдигната тема за разследване на приватизацията, бившият министър без портфейл заяви, че това е излишно. Той разказа, че процеса по приватизация не е някаква българска приумица, а е бил и изискване на Международния валутен фонд, който спаси страната през 1997 г. 

Освен това Ангарски припомни, че този вариант на българския валутен борд е дело на българските икономисти, не толкова на Стив Ханке. Последният искал радикален фискален борд, при който се премахва тотално ролята на Българската народна банка, бордът се регистрира в Швейцария и се управлява от чужденец. 

Ангарски посочи, че подобен тип радикални бордове се прилагат в малки развиващи се държави, които често дори няма централни банки.

В края на интервюто българският икономист възропта, че постоянно се внушава страх у обществото и че непрестанно се анализират изказванията на Ханке, който "винаги си защитава държавата" (Америка), нищо, че "кризите са в долара".