По инициатива на България Румен Радев и Владимир Путин проведоха телефонен разговор, съобщиха от пресслужбата на президентството и сайта на Кремъл. 

Надявам се с политическа воля от двете страни да бъдат постигнати взаимноизгодни цени и условия в доставките на природен газ от Русия за България, споделил българския държавен глава по време на разговора по отношение на водените двустранни преговори за цените на доставки на руски природен газ за страната ни.

Президентът Радев изрази удовлетворение, че разговорът му с руския президент на Петербургския икономически форум през юни м.г. е дал силен импулс в тази насока, гласи прессъобщението. Владимир Путин отбеляза, че очаква позитивно развитие и взаимноизгодно решение в тези преговори.

Държавният глава Румен Радев прие поканата на президента Владимир Путин да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва на 9 май 2020 г. Радев отбеляза и че хиляди българи са взели участие във Втората световна война и са допринесли за победата над хитлеризма, като предложи покана да бъде отправена и към български ветерани за участие в церемонията по отбелязването на Деня на победата.

Путин и Радев обсъдиха редица актуални въпроси в руско-българското сътрудничество с акцент върху изпълнението на проекти в енергийния сектор.

Президентът на българската държава потвърди участието си в тържествата в Москва на 9 май 2020 г., посветени на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война, пише Кремъл.

Путин и Радев се срещнаха за последен път през юни 2019 г. в Константиновския дворец в Санкт Петербург. Тогава Радев участва на Петербургския международен икономически форум.

Това бе втората среща между двамата президенти след като през май 2018 година двамата проведоха разговор в резиденцията "Бочаров ручей" в черноморския курорт Сочи след близо 10-годишна пауза в отношенията между държавните глави на България и Русия.

Малко по-късно през 2019 г. Путин бе посетен и от премиера Бойко Борисов.

Тогава Радев даде интервю пред руската държавна информационна агенция ТАСС, в което заяви, че Русия е сред най-значимите външноикономически партньори на България.