САЩ обявиха, че налагат санкции срещу търговското подразделение на руската държавна петролна компания "Роснефт" и нейния президент заради продажбите на венецуелски петрол. С това администрацията на президента Доналд Тръмп засилва натиска си върху венецуелския президент Николас Мадуро, когото тя смята за нелегитимно избран, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

Високопоставена представителка на администрацията във Вашингтон предупреди също така, че всеки, който установява бизнес отношения с "Роснефт" и нейния президент Дидие Касимиро, рискува да попадне под удара на санкциите.

"Днес министерството на финансите на САЩ въведе санкции спрямо принадлежащата на Русия брокерска компания "Роснефт трейдинг" и нейния президент Дидие Касиморо заради това, че тя действа като посредник при продажбата в целия свят на венецуелски петрол от името на нелегитимния режим на Мадуро", каза високопоставената американска представителка.

Блокирани са всички активи на компанията и на нейния президент в САЩ. Целта е компанията да бъде изолирана от глобалния финансов сектор.

Вашингтон се стреми да свали Мадуро от власт и заедно с някои други западни и европейски страни призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за законен президент на Венецуела, отбелязва ДПА