Дружеството "Еврофутбол", в което Васил Божков си партнира с хората, подали сигнала срещу него – братята Боян и Цветомир Найденови, също се е възползвало от по-изгодното облагане на хазарта. А Боян Найденов лично като управител е полагал до миналото лято подписа си под финансовия отчет на компанията. От него е видно, че "Еврофутбл" е плащало такса от не 15 на сто върху всеки залог, което даде повод на държавата да претендира от лотарията на Божков за невзети над 500 милиона лева, а върху 20 на сто върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. Като не е ясно като за онлайн платформа или букмейкърски пунтове са били начислявани таксите.

Това съобщава "Капитал" като се позовава на вече разбираемите (доскоро нечетивни) отчети на частния хазартен бизнес на Божков. В случая – за 2018 година. В отговор Найденови посочват, че не са имали контрол над въпросните отчисления. Това Цветомир Найденов заявява при всяка своя публична изява откакто стана медийно популярен, подавайки сигнала срещу Божков, от който сигнал тръгнаха проверките и на държавната финансова инспекция, и на прокуратурата. И завърши с национализиране на лотарийния бизнес на Божков и 11 обвинения срещу него.

Найденови си били получавал дивидента от общия си бизнес с Божков до раздора със собственика на "Нове холдинг" досега, който раздор по думите на Цветомир Найденов датира от лятото на 2017-а, обяви наскоро Цветомир Найденов. Пред "Капитал" обаче семейството признава, че навярно "Еврофутбол" работело по облекченото таксуване от пет години насам.

В публичния отчет сега изрично е записано, че дружеството "Еврофутбол" се "облага по реда на чл.30, ал.4 от Закона за хазарта - такса в размер на 20% върху получените комисионни от хазартна дейност". Той се отнася единствено до онлайн залаганията, което означава, че въпреки мрежата си от пунктове за пред Държавната комисия по хазарта (ДКХ) "Еврофутбол" извършва единствено дейност през интернет и комисията е приемала това безкритично.

Така ако при "Национална лотария" проблемът беше двусмислие в предходния чл.30 ал. 3, то при "Еврофутбол" вероятно става въпрос за прикриване на класическа офлайн букмейкърска дейност в 847 пункта за залагания (облагана с 15% от сумата на залозите) с онлайн такава, посочва изданието.

От отчета на "Еврофутбол" не става ясно каква част от приходите на компанията идва от онлайн и каква от офлайн бизнес. Разбивката, която е дадена за 2018 г., е 283 млн. лв. от залагания върху резултатите от спортни състезания, 18,7 млн. лв. от надбягвания с коне, 7,5 от кучешки гонки и 211,4 млн. лв. от виртуален спорт. Общо приходите от залози растат с 5,9% спрямо 2017 г. до близо 521 млн. лв., като се отдава на световното първенство през лятото. 

Изплатените печалби са общо 407,7 млн. лв. Така реално базата за облагане пада до 114.9 млн. лв. а платената такса на ДКХ е точно 20% от нея - 22,8 млн. лв. Без разбивка каква част от залозите идва действително онлайн не може да се каже каква част от таксата е спестена. За 2017 г. и 2018 г. общо "Еврофутбол" е превело на комисията 45,7 млн. лв., а ако целият й бизнес се облагаше с 15% върху залозите, сумата трябваше да е над 150 млн. лв.

В същото време отчетът на "Еврофутбол" е подписан от тримата управители на дружеството, които към момента на заверката му са са Николаос Арсенопулос, Руди Вачкова и Боян Найденов. В отговор Найденов заявява отново: дружеството е било контролирано от Божков, а той самият е бил отговорен единствено за маркетинга, рекламирането на игрите и букмейкърската мрежа. 

"Дружеството, в което сме съдружници с Божков не е ощетявало държавата, защото то не е носител на лиценз по закона за хазарта. Съдружието ни е във фирма "Евросъдружие", която от своя страна притежава дялове в "Еврофутбол". "Евросъдружие" е мажоритарна собственост на Божков и се управлява от Мирослав Илиев, подставено лице на мажоритарния собственик. Всички спекулации и неверни съобщения към медиите от ръководството на Еврофутбол през последния месец, че Боян Найденов носи отговорност за нарушенията в "Еврофутбол", са поредната невярна информация, която предстои да бъде установена от разследването", предугаждат какво ще установи разследването Найденови в отговора си до вестника.