Руският творец и активист, получил политическо убежище във Франция, Пьотр Павленски, бе обвинен във вторник заради разпространението на кадри, които се оказаха фатални за кандидата за кмет на Париж от партията на Еманюел Макрон - Бенжамен Гриво. Заедно с Павленски обвинение получи и неговата партньорка Александра дьо Тадео. Двамата бяха постанени под съдебен контрол и пуснати на свобода, предаде Франс прес, съобщава БТА.

Пред следователите 29-годишната Дьо Тадео признала, че за нея са били адресирани кадрите от сексуално естество, пратени от Бенжамен Гриво и датиращи от 2018 г. Тя отрича да е замесена в разпространението им, казва адвокатката й.

Младата жена и Павленски са обвинени в накърняване на неприкосновеността на личния живот и разпространение без съгласието на засегнатото лице на запис с думи или кадри от сексуално естество, получени от това лице или пък придобити с негово съгласие.

Адвокатката на Дьо Тадео - Ноеми Сайди-Котие, заяви: "Те бяха предназначени за нея, тя признава без възражение. Тя ги е запазила, без да ги разпространява в интернет сайт, тя ги е запазила, просто, за да ги съхранява". Адвокатката допълни, че позицията на клиентката й е ясна и че тя няма нищо общо с инициативата за разпростарнението на кадрите и отрича замесването й по този въпрос.

Младата жена, която е завършила по право и говори няколко езика, сред които и руски, притежавала и други водеозаписи от Гриво, според източник запознат със случая. Поставянето й под съдебен контрол й забранява сега да влиза в контакт с Павленски.

Павленски, получил политическо убежище във Франция преди четири години, бързо обяви миналия петък, че стои зад разпостранението на кадрите в специално предназначен за това сайт, който вече е недостъпен. 35-годишният творец, известен с провокативни и скандални пърформанси, каза, че е искал да изобличи лицемерието на Гриво, представял се за икона на семейните ценности. По този въпрос обаче той е запазил мълчание пред разследващите. Ришар Малка, адвокатът на Гриво, пък нарече това обяснение на Павленски "гротескно".

Заради пуснатите в интернет кадри Гриво оттегли кандидатурата си за кмет на Париж.

Кои са Павленски и Дьо Тадео

Павленски също така е обвиняван за проява на насилие на 31 декември в Париж. По време на спор на парти руснакът взел нож и двама души били ранени с него. Смята се, че е бил под влияние на алкохол и заради това нападение ще бъде разпитван в идните дни и може да се окаже в предварителния арест.

Сред скандалните пърформанси на Павленски е зашиване на устните в подкрепа на руската пънк група Пуси райът и заковаване на тестисите на паважа на Червения площад в Москва. Във Франция Павленски беше осъден за опожаряване на банков клон в Париж.

Александра дьо Тадео пък играе двусмислена роля в аферата с Гриво, отбелязва Франс прес. Родена в Мец, тя живее от 10 години в Париж в шикозен апартамент в 16-и район. Първо учи комуникации, а после прави две магистратури, едната в Тулуза, а другата в престижен университет по право в Париж. През декември е приключила 6-месечен неплатен стаж в ЮНЕСКО в областта на образованието.

През 2017 г. Дьо Тадео интервюира руски видни личности за емисия по радио Фреканс Протестант (в превод: Протестантска честота). Друг кандидат за изборите в Париж Гаспар Ганцер си спомня, че чрез Интаграм с него се е свързала Дьо Тадео през ноември 2018 г. Тя му писала, за да го пита дали ще отговори на въпросите й. Той й казал: "Защо не", после й дал телефона си, но тя не го потърсила.

През май същата година с Гриво, тогава говорител на правителството, също през Инстаграм се свързала младата жена. Източник запознат със случая казва, че Дьо Тадео е действала така с много политици. После на личния месинджър през Фейсбук Гриво е пратил на жената видеозаписи от сексуално естество. Разследването ще трябва да установи с каква цел тя ги е запазила и записала.

Дьо Тадео се е запознала с Павленски в края на 2018 г. Тогава той тъкмо излизал от затвора, където излежал 11 месеца заради палежа на банковия клон.