Епидемията от коронавирус в Азия изтри цели 30 млрд. долара от пазарната капитализация на най-голямата световна компания - Apple Inc. Акциите на компанията паднаха с близо 2% и към вторник вечерта всичките й активи се оценяваха на 1,421 трилиона долара. 

Причината - съобщението от по-рано, че производителят на айфон ще отчете по-ниски приходи от продажби през сегашното тримесечие. Apple призна, че основен виновник за тези резултати е разразилата се епидемия от коронавирус в Азия, където се намират голяма част от производствените бази и веригата за доставки, пише investor.bg.

Проблемите в Китай продължават да задушават компанията, която се опитва да възобнови работата на фабриките си, но този темп се оказа недостатъчен. Повечето от 42-та магазина на бранда в Поднебесната империя продължават да стоят затворени. Неминуемо производствените забавяния пък ще нарушат доставките и продажбите на Apple и в останалата част на света.

Въпреки това инвеститорите остават по-скоро сигурни в компанията, наричайки проблемите "краткосрочен насрещен вятър". Според Wall Street технологичният гигант се представя силно и извън Китай, а очакваното пускане на телефони с мрежа 5G ще увеличи приходите от продажбите. 

Анализаторите от Piper Sandler например виждат ка ограниченото предлагане на продуктите на Apple в момента ще доведе до по-сериозно нарастване на приходите през следващите 3 тримесечия. 

В края на миналия месец компанията прогнозира приходи в диапазона от 63 млрд. долара до 67 млрд. долара за първото тримесечие. Новите ревизирани прогнози не са известни, от Apple само обявиха, че те ще бъдат свити. Според Loup Ventures - компания за рисков капитал, обаче продажбите могат да достигнат до около 60 млрд. долара.

Добрите новини са, че производствените центрове все пак малко по малко увеличават обема от работа, но най-големият завод в Китай продължава да работи на капацитет от едва 25%. 

"Вярваме, че степента на използване ще се подобри линейно през следващите няколко седмици до около 50% от капацитета до средата на март и ще е последвано от голямо подобрение в края на март до нормалните нива", прогнозират анализаторите от фирмата Cowen.

Всички тези проблеми идват на фона на плановете на гигатнта да пусне нов телефон "Айфон" на цена от около 400 долара. Готви се пускането на пазара и на нови таблети.

Припомняме, че за втори път за няколко години Китай се оказва проблемен за Apple. Първия път беше активната търговска война на Пекин с Вашингтон, която тежко засегна бизнеса. Сега новият коронавирус отново поставя под въпрос производството и веригите за доставки.