Правителството на САЩ се стреми да отстрани конкурентите си в петролния сектор чрез санкции. Това заяви късно снощи министърът на петрола на Венецуела Мануел Кеведо, цитиран от БТА.

"Правителството на САЩ действа като икономически наемен убиец, за да отстрани конкуренцията, да контролира търсенето и предлагането, а също и системата на определянето на цените на световния петролен пазар", написа в туитър Кеведо.

Той допълни, че светът е застрашен от "паричните амбиции на Голяма Америка".

Вчера администрацията на САЩ обяви, че налага санкции срещу "Роснефт трейдинг" (Rosneft Trading S.A.) и президента й Дидие Касимиро във връзка с продажбата на петрол от Венецуела.

Включването в "черния списък" означава замразяване на активите на компанията в САЩ и забрана за американските граждани и компании да правят бизнес с компанията.

Вашингтон даде срок от 90 дни за приключване на сделките с "Роснефт трейдинг".

"Роснефт" е един от най-големите чуждестранни инвеститори във Венецуела, която изпълнява няколко проекта по проучване и разработка на петролни находища заедно с държавната компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA). Компаниите имат и съвместно дружество за услуги в петролния сектор "Перфоросвен" (Perforosven).