"Бойко Борисов ни върна в Средновековието. В средновековна Англия е имало такава длъжност  - глашатай, който е разнасял по селата решенията на властта. Ние обаче сме в 21 век, а Бойко Борисов ще обявява решенията на правителството чрез глашатаи. Решението, господин Борисов, обаче е ваше - редно е вие да тръгнете по селата". 

Това заяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание по повод разпоредбите, които даде министър-председателят на ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) преди заседанието на Министерски съвет. Там премиерът Борисов се вбеси от информациията, че АПИ ще глобавя хора без винетки, които се движат по пътищата на Столична община и живеят в околните населени места. Това предизвика протестни нагласи у хората от Нови Искър и Бистрица. Тази сутрин Борисов буквално се накара на шефа на АПИ Георги Терзийски.

И му нареди да ходи по селата: "като глашатаите едно време викаш три пъти "Няма да има винетки" и тогава се прибираш."

Според Корнелия Нинов обаче проблемът не е в Терзийски, а в решение на Министерски съвет, който още миналата година е наредил пътищата да бъдат част от обхвата на системата и те да са платени. 

Лидерът на БСП се обърна и към държавните служители, "и най-вече към господин Терзийски":

"Хора, имайте малко достойнство. Не може да ви мачкат, а  вие да го гледате в очите и да казвате "Слушам". Не може така."

След което се обърна от парламентарната трибуна:

"До кога ще вярвате на това, до кога ще позволявате да манипулира цялото общество и винаги да излиза спасителя, като той стои в основата на всичко. Миналата седмица каза, че не знае нищо за подслушването на президента от ДАНС, докато той е принципал на ДАНС. Днес казва на служителите - "ще ви изчистя"!. За какво? За това, че изпълняват решенията на Министерски съвет ли? Това е унизително отношение към български народ. Вие всички плащате за него. Плащате за едноличния диктат на премиера Борисов". 

Малко след нея на трибуната се появи и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, която отговаря за обхвата на тол системата и винетните стикери. Тя повтори тезата си от по-рано, че се водят преговори между Столична община и АПИ за това кои пътища ще останат извън обхвата на системата и за които София ще плаща за поддръжка. 

Аврамова обясни, че такава възможност за сключване на споразумение с АПИ ще имат всички общини в страната, които не искат техните граждани да плащат винетни такси. 

Междудругото се оплака за срязаната с флекс камера край Бистрица и обясни, че вината е в политизирането на проблема. 

"Моля ви - не политизирайте проблема и не правете ситуацията по-тежка".