Един доста странен брифинг проведе днес в Министерския съвет министърката на енергетиката Теменужка Петкова. Тя се появи пред журналисти и в няколко минути разказа за всички енергийни проекти, които страната се опитва да реализира. Говори и за цената на руския газ, за преговорите с "Газпром" и за "Балкански поток". 

От всичко, което тя отбеляза, стана ясно, че всъщност действията ѝ са провокирани от вчерашното съобщение от президентството. От него се разбра, че Румен Радев провел разговор с руския президент Владимир Путин, в който са обсъдени цените на доставките за природен газ за България и като цяло енергийни въпроси.

Днес Петкова на практика искаше да напомни на президента, че енергийната политика се провежда от правителството и че всички проекти са заслуга именно на изпълнителната власт. 

"За да няма объркване кой за какви енергийни въпроси води разговори - исках само това да поясня.Това са проекти, по които българското правителство работи. Това са проекти, по които българското правителство е компетентно да вземе съответните решения. Така че, моля, да няма грешки - кой какви компетентности има и кой за какви проекти говори. Проектите, които споменах са проекти, по които ние работим от няколко години."

Иначе - Петкова заяви, че преговорите с "Газпром" за цената на природния газ продължават. Става дума за разговорите, които бяха инициирани след като ЕК започна антимонополно дело за завишени цени, по които "Газпром" продава продукта си на няколко държави в ЕС, включително и България. Вчера Радев поясни, че в комуникацията си с Путин е изразил надежда "с политическата воля от двете страни да бъдат постигнати взаимноизгодни цени и условия в доставките на природен газ от Русия за България". Днес Петкова му напомня, че това е работа на правителството. 

Министърката похвали правителството за добрата работа по проектите "Балкански поток", който бил чисто български и финансиран от нас, АЕЦ "Белене" и за интерконектора с Гърция.