Въпреки че полицията не е съобщила официално името на стрелеца от германското градче Ханау, местните медии вече публикуват информация с предполагаемото му име. Според "Билд" става дума за 43-годишния Тобиас Ратиен, банкер и крайнодесен националист. 

Припомняме, че тази нощ той нападна два наргиле-бара и отне живота на 11 души. Малко по-късно полицията го откри в дома му мъртъв. До него е открит още един труп.

Вече е ясно, че не става дума за обикновено криминално деяние, а за атака с ксенофобски мотив. Новината беше потвърдена от вътрешният германски министър, обобщава бТВ.

Медиите свързаха атаката с Ратиен, защото преди малко повече от седмица потребител с това име е качил собствено видео под формата на манифест в платформата за видеосподеляне "Ютуб". Клипът е именуван "Съобщение до всички американци" и в него, на английски взик, авторът говорил за "невидими тайни общества", "подземни военни бази", в които се почитал Дяволът и в които се изтезавали малки деца. 

"Първата стъпка е да се информирата, втората е действието - намерете базите, съберете се голяма група хора и щурмувайте!", призовал той във видеото. 

В момента кадрите са свалени от платформата. 

Не е потвърдена и информацията, че той е има разрешително за ловна пушка. Тя беше открита в колата му, заобиколена от допълнителен набор от муниции и боеприпаси. 

Що се отнася до втория труп, намерен в апартамента му - местните медии предполагат, че той е на неговата майка. Има информация, че Ратиен е оставил и писмо, и ново видео. Отново според "Билд" в него се говори за нуждата от това да се унищожат определени етноси в Германия, тъй като вече нямало как да се изгонят с други средства.