Президентът Доналд Тръмп номинира снощи посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел, силен поддръжник на неговите политики, за изпълняващ длъжността директор на националното разузнаване, предаде Ройтерс.

"Рик представяше нашата страна изключително добре и аз очаквам да работя с него" , написа Тръмп в туитър.

Той също благодари на Джоузеф Макгуайър за "чудесната работа, която свърши" като изпълняващ същата длъжност от миналия август насам.

Гренел, който има репутация на чепат човек, остана непреклонно верен на Тръмп във време, когато републиканският президент е "скептичен" към разузнавателната общност, коментира Ройтерс.

Тръмп имаше обтегнати отношения с Дан Коутс, който напусна като директор на националното разузнаване през август. Коутс прие оценката на разузранавателната общност на САЩ, че Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г. с цел да подпомогне Тръмп срещу демократическата му опонентка Хилъри Клинтън.

Тръм също отхвърли анализи на разузнавателната общност на САЩ по важни въпроси - от иранската ядрена програма до Северна Корея, които се сблъскаха с неговите собствени оценки.

Гренел, който е открит гей, съветваше неколцина видни републиканци, преди да стане говорител на САЩ в Обединените нации при администрацията на Джордж Буш-младши.

Той стана гръмоотвод за спорове от пристигането си в Германия през 2018 г. с нестандартния си дипломатически стил, който изненада много германски законодатели и представители на правителството.

Ройтерс цитира германски депутат, пожелал анонимност, че Гренел се е грижел по-малко да изгражда близки връзки с Германия, отколкото да угоди на Тръмп.

"Неговите действия имат аудитория от един човек: президента на САЩ", е казал депутатът, цитиран от агенцията.

През 2018 г. Германия поиска обяснение от правителството на САЩ за изявление на Гренел пред десен уебсайт, че той искал да "овласти други консерватори" в Европа.

През август Гренел каза пред германската агенция ДПА, че неохотата на Германия да харчи повече за отбрана и продължаващото ѝ упование на американските войски на нейна територия за отбраната ѝ са "обидни".

Директорът на националното разузнаване, пост, създаден след терористичните нападения на 11 септември 2001 г., наблюдава 17 цивилни и военни разузнавателни агенции на САЩ, включително Централното разузнавателно управление (ЦРУ).

Назначението на Гренел като изпълняващ длъжността директор, за разлика от избора на постоянен директор, не изисква потвърждение от Сената.

Сенаторът Марк Уорнър, най-старшият демократ в Сенатската комисия по разузнаването, каза  пред Ройтерс, че ходът на Тръмп очевидно е "усилие да заобиколи конституционната власт на Сената да консултира и утвърди такива критични за национационалната сигурност назначения".