Инкубационният период на пневмонията, предизвикана от новия коронавирус, е с продължителност 5-6 дни според оценката на Световната здравна организация (СЗО), предава ТАСС.

Агенцията цитира разпространен в Женева информационен бюлетин на организацията. СЗО се позовава на проведените в света изследвания, на анализа на статистическите данни и на резултатите от математическите модели. Подчертава се, че средният инкубационен период на заболяването е 5-6 дни. При това той може да трае и от 0 до 14 дни.

В края на януари СЗО беше преценила, че продължителността на инкубационния период на новата пневмония е с продължителност между 2 и 10 дни. Коефициентът на смъртност на заболяването се оценява на 2,3 процента.

От своя страна Ройтерс цитира проучване, според което новият вирус по разпространение прилича повече на грипа, отколкото на атипичните пневмонии от рода на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС). Агенцията се позовава на изследванията на китайски лекари, които са взели проби от гърлото и носа на 18 пациенти, заразени от новия коронавирус.

В един от случаите вирусът е бил открит, без пациентът да проявява симптоми на заболяването. Това означава, че е възможно и асимптоматични заболели да разпространяват епидемията, като нейното предаване може да се окаже по-лесно, отколкото се предполагаше досега.

За разлика от вируса на ТОРС, предизвикващ инфекции дълбоко в долните дихателни пътища, при COVID-19 са засегнати както горните, така и долните респираторни участъци. Той може да предизвика тежка пневмония и е способен да се разпространява по-лесно като грипа и обикновената настинка.

БТА