Столична община ще трябва да поеме поддръжката на някои пътища край града, за да бъдат те освободени от винетка от АПИ, обясни днес по време на заседанието на СОС кметицата Йорданка Фандъкова.

"Споразумението го готвим, дали сме заявление и документи, трябва да има решение на Министерски съвет и разбира се да внеса решение в Столичен общински съвет. Общата сума е около 500 000 лв.", обясни тя.

Тя поясни, че в момента Столична община поддържа Южната дъга и други пътища, за което получава 400 000 лв. от държавния бюджет. 

По въпроса за това дали автобусите ще плащат тол такси при минаване по тези пътища, Фандъкова отбеляза:

"Правят се разчетите в момента, водят се разговори в парламента, ако е възможно градските автобуси да се освободят, аз бих подкрепила такова решение. Това е възможно само през законова промяна."

На въпрос откъде ще се намерят тези половин милион лева, при положение че вече е приет бюджет на София за 2020 г., тя разясни, че в рамките на бюджета за транспорт има средства за текуща поддръжка, чиято програма още не е изготвена, тъй като се прави на база предложенията на районните кметове.

И обеща:

"Програмата с 20-те милиона за малките улици и тротоари, която съм обявила по програма на районните кметове, няма да се пипа."