43-годишен мъж, германец, е убиецът от Ханау. Той е оставил предсмъртно писмо и видеобръщение, които полицията в момента анализира. Тобиас Р. е споделял в интернет-форуми крайнодесните си виждания, както и различн иконспиративни теории. Във видеобръщението си казва, че това е единственият начин от Германия да бъдат изхвърлени онези, които не могат да бъдат екстрадирани. Споделя и убеждението си, че в страната има тайнствени американски бази, в които отвличат и измъчват деца.

Тобиас Р. е имал разрешително за ловно оръжие. В дома му е намерен трупа и на майка му, която той е убил, преди да се самоубие. 

Снощи към 22 часа той откри огън в два бара за наргиле в Ханау. В първия е убил на място трима души - двама клиенти от турски и босненски произход, както и келнерка, родена в Полша. Във втория бар жертва на нападението стават още 6 души. Пeт от жертвите са от турски произход.

Турският президент Ердоган осъди убийството и настоя Германия да вземе безкомпромисни мерки срещу крайнодесния тероризъм. "Не може да убиват наши сънародници и всички да гледат безучастно", заяви той. 

Касапницата в Ханау е най-кървавият крайнодесен терористичен акт след обединението на Германия. Той обаче е пореден удар на привържениците на крайнодесните идеи след убийството на президента на регионалното правителство в Касел Валтер Любке, избиването на 10 чужденци в продължение на 10 години от терористичната организация NSU, нападението над синагогата в Хале и разстрела на еритрейски гражданин в Хесен.

"Расизмът е отрова. Омразата е отрова. Тази отрова съществува в обществото ни и е виновна за толкова много престъпления!", заяви германската канцлерка Ангела Меркел в специално обръщение след атентата.