Политологът Евгений Дайнов в интервю пред Петър Волгин за БНР коментира поведението на главния прокурор Иван Гешев с препратка към филма "Гладиатор".

"Какво направи младия император Комод? Тръгна да взема властта от Сената и межувременно рестартира гладиаторските игри, забранени от баща му, за да има сеир за народа. Да гледа спектакли, да не гледа кой чия власт има", припомни Дайнов.

И допълни, че Гешев дава на хората това, за което те са зажаднели, защото е подгонил богаташи със съмнителна репутация.

"Още малко е почне да играе Робин Худ", каза Дайнов.

И добави и цитат от филма "Матрицата".

"Мъжете, които имат власт, искат още власт".

Според Дайнов Гешев е напълно в полето на политиката. Той коментира, че още Сотир Цацаров е изземвал власт от обзвластените инстутиции.

"Властта се търкаля по улицата, няма политически субекти, които да я вземат и я взе той. Прокуратурата акумулира политическа власт", каза още Дайнов.

Според него ГЕРБ не са управляващи защото нямат инструмент да управляват, тъй като са "изкормили институциите".

"В обществото има много припламвания на недоволство и съпртоива, виждаме го непрекъснато. Управляващите са все по-малко добре дошли, като се появят през публика. Постигнаха безвремие по Брежневски. Няма ясна перспектива, но да не подценяваме постоянните брожения. От това мъртво вълнение често пъти изскачат неприятни изненанди. Това не е един доволен и щастлив народ, който благодари на ГЕРБ, че живее в стабилно. Това е един тежко фрустриран народ, на койго дълбоко му е писнало от ГЕРБ, но не вижда какво би последвало", коментира Дайнов.

И допълни, че заслуга за това имат "т.нар. опозиционни партии, особено БСП", които "титанично се излагат в своята неспособност да бъдат алтернатива".

Според Дайнов ГЕРБ са сърдити на всички.

"Колкото по-малко резултати можеш да произведеш, толкова по обидчив ставаш, когато някои ти каже: ти защо нищо не правиш", каза Дайнов.

И допълни:

"Това, което остава да правят, е да се влачат по корем до края на мандата, което е висшата цел".

Според Дайнов всички партии в този парламент са опитомени и са съюзници на ГЕРБ.

"Разделение на властите няма, всички бяха приобщени от Бойко Борисов. Само една власт остана извън кокошарника - това е президентската власт. Няма начин двете власти (премиер и президент - бел.ред.) да не влязат в конфликт, защото това е единственото разделение на властите и там се събира цялото напрежение, което броди из обществото, и което се опитва да бъде представено чрез президента", каза Дайнов.