Кандидатите за лидер на БСП за първия пряк избор на такъв от членовете на партията, ще имат право на застъпници. Те ще представляват интересите на претендентите за поста на Корнелия Нинова, основният от които е сама тя, пред местните организации и органи на БСП, както и пред избирателните комисии.

Правилата, одобпени от централната изборна комисия на "Позитано 20", гласят, че застъпник моге да е всеки пълнолетен партиен член, с изключение на председателите на общински и районни съвети,  членовете на централната, общинските, районните и секционните комисии по прекия избор на председател.

Застъпниците ще подлежат на регистрация в съответните избирателни комисии, става ясно от правилата. Срокът за подаване на заявления е до 17 ч. на 25 април 2020 г. - тоест в деня преди първия тур на прекия избор за лидер, като ще ги подава кандидатът.

До 31 март пък трябва да са готови избирателните списъци, в които трябва да фигурират всички членове на БСП в страната и чужбина, където има партийни организации.  В списъците ще попаднат членовете, регистрирани към края на 2019 г., гласят правилата. 

На този "организационен фон", разказан от "Позитано 20" след поредно заседание на централната комисия по избора, текат местните конференции за номинации на кандидати за лидер на партията. Те трябва да приключат до 15 март. Това е вторият етап на "селекцията" след като партийните организации посочиха своите предложения.

Номинации, освен за Нинова, има и за минавалия за "дясната й ръка" досега член на ръководството и бивш депутат Кирил Добрев, който отговаря за партийните структури. Има и за "традиционния кандидат" в последно време - депутата Красимир Янков от Вапна, както и за други народни представители като Крум Зарков, Георги Свиленски, кмета на Перник Станислав Владимиров, лидера на столичната организация Калоян Паргов и др. Лидерът на Партията на европейските социалисти вече обяви, че няма да е кандидат за лидер и на БСП отново.

Въпреки че няма потвърждение от Добрев, че ще участва в избора, според социалисти, ако той се кандидатира - това ще е и "мачът" на 26 април и на евентуален балотаж на 3 май.  Въпреки че номинациите са в ход, в неделя БСП свиква пленум, на който една от темите се очаква да е именно това. Според социалисти ще се разисква и докумен за идейната посока на БСП в бъдеще, която да стане част и от дневния ред на бъдещия конгрес, който ще заседава след избора на лидер - тоест през май. Тогава ще бъде избран и нов Национален съвет. Очаква се да има и предложение за още промени в устава - за каквото дадоха заявка социалисти, членове на Пленума, които минават за опозиция на линията на Корнелия Нинова.