Скорост от 300 километра в час и мощност от 185 конски сили - с възможностите на състезателен автомобил може да се похвали най-бързата линйка в света. Свръх бързата кола за спешна помощ е представена на технологичното изложение Gitex в Дубай. Линейката е произведена от британската компания Lotus, която е известна с луксозните си спортни коли. Моделът Evora струва 100 000 паунда (около 125 000 евро). Колите са предоставени на медиците като част от програма за подобряване на спешната помощ в емирството.

Заид Ал Мамари е един от специално обучените парамедици, които ще бъдат шофьори 
на супер бързите линейки.

Дубайските парамедици ще преминат през допълнителни шофьорски курсове, за да могат да карат новото возило с висока скорост в изключително натоварения трафик в града. Автопаркът на дубайските служба за спешна помощ ще получи и два Ford Mustang и един Chevrolet Corvet. Освен изключително бързи, супер колите са и оборудвани с най-модерната техника. Компютър, свързан с електронната система на болницата, ще подава данни за състоянието на пациента, за да може медицински екип да се подготви, докато той бъде докаран. В програмата за супер бързите медицински екипи ще участват 50 парамедици, преминали няколко курса на обучение. 

"Една секунда е разликата между живота и смъртта. Всеки, който има нужда от бърза помощ, сега ще я получи за наистина много кратко време. Това е от изключителна важност за всички", заявява 29-годишният Заид Ал Мамари, парамедик от дубайската спешна помощ.