България ще влезе във валутния механизъм ERM II с няколко месеца закъснение по-късно от обявения срок - в края на април. Именно тогава България се надяваше да получи покана - около рождения ден на Владислав Горанов, както сам той се изрази.

Това заяви пред БНР зам.-председателят на европейската комисия Валдис Домбровскис днес. По думите му разговорите с българското правителство, в лицето на финансовия министър Владислав Горанов, са водени по-рано през седмицата. 

Той обаче не коментира каква е причината за забавянето. Помолен за коментар на думите на премиера Бойко Борисов, че страната ни ще забави темпото на присъединяване към валутния механизъм, Домбровскис обяснява:

"Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно"

От тези думи се разбира, че отсрочката е поискана по скоро от българското правителство.

Той потвърди, че страната ни ще влезе в ERM II със сегашния курс на лева към еврото. Според него няма сериозни причини за по-дълго забавяне. Той обаче не пожела да коментира какво е състоянието на двете български банки, които трябваше да попълнят своя капитал, като условие за влизането. Става дума за Първа инвестиционна банка и Инвестбанк. Според Домбровски обаче коментар по темата е от правомощията само на ЕЦБ.

"Няма повод за притеснения нито за обезценка на спестяванията, нито от поскъпване на цените“, каза още Домбровскис. 

Той допълва, че няма  никаква икономическа логика да се притискат страните-членки  да променят техните валутни курсове.За държавите, които имаха фиксирани валутни курсове или плаващ курс, но с много по-малък марж от плюс – минус 15%, беше разрешено да запазят установените в техните режими курсове до присъединяването към еврозоната. За България ситуацията нямало да е по-различна.

"На страната ще ѝ бъде позволено да използва фиксирания курс, който действа в момента."
 

Цялото това развитие идва на фона на сериозното напрежение в обществото по темата за бъдещето ни влизане в т.нар. чакалня на еврозоната и приемането на еврото. Всичко тръгна от внесени "тайно" промени в Закона за БНБ, които правят промени във фиксирания курс на лева към еврото. Това създаде паника в обществото, че се прави опит за демонтиране на режима на валутен борд. По-късно управляващи, БНБ и ЕЦБ обясниха, че това е техническа поправка, нужна за влизането ни във валутния механизъм. За общественото мнение вече обаче беше късно и то се раздели на два лагера. Това провокира премиера да заяви, че няма да влизаме, ако няма пълен консенсус.