Комисията за финансов надзор е отказала да потвърди проспекта за увеличение на капитала на Първа инвестиционна банка. Това става ясно от публикуваните днешни решения на държания регулатор, цитирани от investor.bg.

ПИБ е една от двете банки, заедно с Инвестбанк, при които Европейската централна банка откри капиталов негостиг при извършения стрес-тест на българските кредитни институции. Влизането в изискванията беше едно и от основните изисквания за България, за да може да стане част от т.нар. чакалня на еврозоната. 

Днес КФН пише, че "отказва да издаде потвърждение за първично публично предлагане на акции, които да бъдат издадени от „Първа Инвестиционна Банка“ АД, гр. София“. Причини за това решение обаче не са посочени. 

Направени са съответните препоръки към банката, която съобщи, че ще отрази желанията на регулатора и ще внесе проспекта отново скоро. 

Първа инвестиционна банка продължава да изпълнява своя план за увеличение на капитала“, съобщава ПИБ в официално съобщение.

Припомняме, че банката обяви още в края на миналата година, че планира да набере 200 млн. лв. от софийската фондова борса под формата на увеличение на капитала, за да изпълни изискванията на ЕЦБ. Дупката, която централната европейска банка откри беше в размер на 263 млрд. евро. 

На ПИБ се наложи и да продаде голям пакет от лоши кредити за 540 млн. лв. през миналата година.