Лидерите на Германия и Франция се обадиха днес по телефона на руския президент Владимир Путин, за да изразят загрижеността си за хуманитарната ситуация в сирийския регион Идлиб и призоваха за слагане на край на конфликта там, съобщи германски говорител, цитиран от Ройтерс и БТА.

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон осъществиха конферентна телефонна връзка с руския държавен глава по време на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел.

"И двамата дадоха ясно да се разбере колко много са загрижени от катастрофалната хуманитарна ситуация на хората в сирийската провинция Идлиб", каза говорителят. "И двамата настояха за незабавен край на сраженията и възможност за доставка на хуманитарна помощ за хората".

Говорителят каза още, че Меркел и Макрон са казали на Путин, че са готови да се срещнат с него и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган за постигне на политическо решение.

Президентът Путин е заявил по време на телефонния разговор, че е необходимо да се предприемат ефективни мерки за неутрализиране на терористичната заплаха в Сирия, при зачитане на принципите на суверенитета и териториалната цялост на страната, предаде ТАСС.