Ръководството на Съюза на демократичните сили постави задача на общинските си съветници - да внесат предложение за преместване на "Паметника на Съветската армия" в Музея на социалистическото изкуство.

За идеята съобщи още преди дни председателят на столичната структура на СДС Антон Койчев, но заяви, че ще се започне първо с разговори в самото СДС, а след това в СОС ще бъде внесен доклад от страна на сините. Едва тогава ще се обсъди и въпроса с ГЕРБ като коалиционен партньор.

Клуб Z потърси общинският съветник от сините Борислав Бориславов, който обясни, че преместването на монумента е един от възможните варианти за решаване на проблема с паметника в центъра на София. Музея за социалистическо изкуство в града е малък и трудно би побрал паметника, дори да е разглобен на части.

На въпрос дали очаква подкрепа от ГЕРБ, той заяви:

"Въпрос на разговори, те също са на мнение, че този паметник не е подходящ в центъра на София".

Идеята ще се обсъжда допълнително, трябва да се изяснят и въпросите със собствеността на паметника.

"На мен лично винаги ми е било унизително да гледам този паметник."

СДС-арите вероятно ще намерят подкрепа по този въпрос в лицето на общинските съветници от "Демократична България". Един от тях - Борислав Игнатов - предложи миналата година друг вариант за паметника - построяване на "зелен саркофаг", чиято вътрешна част да се превърне в музей, а външната да допълни парка.

ВМРО, друг коалиционен партньор на управляващите, вероятно също ще подкрепят премахването на паметника под някаква форма. Техният кандидат за кмет миналата година Ангел Джамбазки ясно подчерта, че е за премахването му.

Тежък отпор, както винаги, се очаква от БСП.

СДС опитва от 1993-та

"Сините" се опитват да премахнат паметника на армията, окупирала България след 9-ти септември 1944 г., още от началото на прехода. През 1993 г. Столичният общински съвет, тогава с мнозинство на СДС, приема решение за демонтирането му. То обаче така и не се осъществява.

Темата за премахването му е повдигана многократно през годините. Бяха създавани различни инициативни комитети и други групи с тази цел, а русофилски организации, руското посолство в България и БСП им опонираха многократно. Междувременно множество улични артисти се упражняваха кога успешно, кога - не толкова, в това да разкраси и модернизира за кратко скулптурите на монумента.

За основна правна пречка в момента се счита тезата, че паметникът е държавна собственост, и като такава общината не може да вземе решение да го премахне. Как от СДС ще решат този казус, не е ясно.