Евродепутатът на "Демократична България" Радан Кънев критикува разколебаването на българското правителство по отношение приемането ни в еврозоната и призова толкова съдбоносно решение за България да се обсъжда "без емоции, заклинания, фалшиви новини".

Евродепутатът сподели, че "това е предимно експертен разговор, в който правителството трябва да бъде активно, не да мишкува".

Той изрази съжаление, че наскоро "за първи път" е чул за "достойнствата" на еврозоната от устата на Бойко Борисов и подчерта необходимостта от по-силно управление.

Кънев изброи ползите от приемането на еврото - лихвени нива, разплащанията, отпада валутния риск. Той изтъкна трудностите, които малкият бизнес изпитва дори при преводите на валутите.

"Само загуби от прехвърляне може да изгори цялата печалба".

Според него управляващите са "дали два лоши сигнала". Първият е:

"Спираме и чакаме абсолютен консенсус".

Кънев посочи, че не е възможно да се постигне "абсолютен консенсус" и добави, че така единствено се създава нестабилност в страната.

Вторият "лош сигнал" е забавянето на "зелената сделка".

"Българското правителство отдавна е приело ограниченията на европейската климатична политика", напомни Кънев.

Според него решението на България да изчаква прилича на старт на състезание, в което "единият състезател не тръгва и казва":

- Аз печеля време!

- Това означава че ще загубиш, отговори на себе си евродепутатът.

Кънев посочи, че голяма част от средствата, които ще бъдат разпределяни от механизми като Фонда за справедлив преход, биха могли да подкрепят усилията на българския бизнес да се "озелени". Но те ще бъдат разпределени на базата на пазарния принцип за конкуренцията и ако много се бавим "гърци, румъници, холандци ще усвояват парите, а ние няма да го правим".

"Сумите които са на квотен принцип са много малки. Сумите са недостатъчни, за да се реализира модернизацията. Основните суми трябва да спечелим", сподели евродепутатът. "Ние се бавим 10 години към днешна дата, а правителстовто ни казва да почакаме", допълни той.