При извършено контролно пробонабиране  на водите на река Юговска и река Чепеларска, бяха установени наднормени концентрации на цианиди при устието на река Юговска, Асеновград и в село Бачково.

Това съобщиха от Министерство на околната среда и водите.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди незабавно проверка, а днес с областния управител Дани Каназирева двамата отидоха на място. Тъй като това е поредното замърсяване на реки в Пловдивско, Каназирева коментира, че вече подозира умисъл.

Басейнова дирекция Източнобеломорски район изпрати предупреждение за предприемане на действия съобразно правомощията на общините по поречието на засегнатите реки за предупреждение на населението за замърсяване на водите в река Юговска и река Чепеларска и ограничаване на ползването им.

Предупреждение е изпратено до ВиК Пловдив и РЗИ Пловдив за необходимостта да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска, а Напоителни системи следва да извършат анализ на водите за напояване, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки и да дадат указания за тяхното ползване от населението.

Измерените нива на цианиди във водите на реките Юговска и Чепеларска са в пъти над допустимите норми, обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той се запозна на място със ситуацията, след вчерашната информация за замърсяване на водите и започналата проверка. Министър Димитров и областният управител на Пловдив Дани Каназирева казаха, че е сезирана и прокуратурата за действията на фирма "Лъки Инвест", от чието хвостохранилище е тръгнало замърсяването.

"Взети са всички мерки за да се спре разпространението на замърсяването, каза днес Димитров, цитиран от БНР.

Той уточни, че става въпрос за незаконно заустване и допълни, че подобни действия са недопустими. "На фирмата вече е съставено наказателно постановление за предишното замърсяване", уточни директорът на РИОСВ Екатерина Гаджева. Максималната глоба е 10 000 лв. за скъсания преди десетина дни хвостопровод. Този път обаче, по думите й, не става въпрос за инцидент, а за умишлени действия.

Няма опасност за питейната вода, увери областният управител Дани Каназирева. Тя заяви, че заради поредицата случаи напоследък в Пловдивско започва да се мисли, че поредицата от тези замърсявания са умишлени и целят дестабилизация.