Двама души са задържани за замърсяването на реките Юговска и Чая с цианиди от хвостохранилището на фирма "Лъки Инвест". За 24 часа в ареста са управителят на дружеството и отговорникът на хвостохранилището.

Разследването се води от Районната прокуратура в Асеновград, съобщава БНР.

Междувременно последните проби на водата показват наднормени стойности на цианиди при устието на река Юговска. Там концентрацията е 7 микрограма при норма 5. Предходните данни показваха превишения на замърсителя до 20 пъти над нормата.

На мястото днес пристигна и министърът на околната среда и водите Емил Димитров, а Асеновградската прокуратура започна разследване.

При огледа експертите са забелязали незаконно включена тръба към първи утайник на хвостохранилището като замърсените води са преливали директно в реката.

"Това е грубо и недопустимо нарушение", коментира  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян Екатерина Гаджева.

"Бързо бяха взети мерки от всички институции", заяви министър Емил Димитров. Той увери, че няма опасност за питейната вода . "Ние сме уведомили "Напоителни системи", ВиК да се затворят саваците, които отиват за напояване, да не се допускат животни да пият вода. Голямо е замърсяването, не трябва да се случва по този начин".

Всички документи по случая са предадени на компетентните органи, заяви областният управител Дани Каназирева и подчерта, че става въпрос за умишлено замърсяване

"Може би са очаквали, че събота и неделя няма да има проверки и всичко ще се размине. Смятам, че от това което се случва, се прави всичко умишлено и се цели някаква дестабилизация ".

Фабриката в Лъки няма да работи докато нередностите не бъдат отстранени, подчертаха екоинспекторите. Тепърва ще се уточнява вида и размера на санкциите.

"Взети са всички мерки, за да се спре разпространението на замърсяването, каза министър Димитров. Той уточни, че става въпрос за незаконно заустване и допълни, че подобни действия са недопустими. "На фирмата вече е съставено наказателно постановление за предишното замърсяване", уточни директорът на РИОСВ Екатерина Гаджева.

Максималната глоба е 10 000 лв. за скъсания преди десетина дни хвостопровод.