Японският министър на здравеопазването съобщи днес, че 23-ма пътници от круизния кораб "Даймънд принсес" са били освободени, без да бъдат изследвани повторно за новия вирус поради пропуск в процедурата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е била поредната небрежност при карантината на плавателния съд, на който имаше над 600 заразени.

Министър Кацунобу Като каза, че на 23-мата е бил направен тест преди началото на карантинния период на 5 февруари, но им е било позволено да напуснат кораба в сряда и четвъртък, без да бъдат подложени на нов тест. Трима от тези хора впоследствие са били изследвани и тестовете им са отрицателни, а останалите са се съгласили да направят нов тест, обясни той.

Като отбеляза, че властите са издирили всичките 23-ма пътници и са ги помолили да останат под двуседмична домашна карантина.

"Дълбоко съжаляваме за допуснатата оперативна грешка. Ще проучим какво се е объркало, така че това да не се повтаря", каза здравният министър на пресконференция.

Останалата част от няколкостотинте японски пътници, върнали се у дома, и чуждестранните туристи, които са в Япония, отговаряха на трите изисквания - имаха отрицателни тестове за наличие на коронавируса, нямаха симптоми и прекараха в изолация 14 дни. До момента министерството няма информация някой да е развил симптоми, след като се е прибрал у дома, каза Като.

Пътничка от "Даймънд принсес", чийто първоначален тест за вируса е бил отрицателен и тя била освободена, е изследвана повторно и тестът й този път е положителен, съобщи днес японската телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от ДПА.

Отрицателният тест на 60-годишната жена от префектура Точиги е от 14 февруари. Тя била освободена, след като била 14 дни под карантина.

Японското правителство е позволило на пътниците да се приберат у дома с обществения транспорт - решение, разкритикувано от експерти.

Други страни, включително Германия, поставят евакуираните от кораба граждани под допълнителна карантина, опасявайки се, че носителите на вируса може първоначално да не проявят признаци за него.

Тестовете на двама пътници от Австралия на борда на круизния кораб били отрицателни, но тестовете, направени след връщането им у дома, били положителни, припомня ДПА.

Японският император Нарухито, който утре ще навърши 60 години, изрази днес съчувствие към засегнатите от вируса и надежда заразата скоро да бъде овладяна, съобщи още АП.

Утрешният юбилей е специален за Нарухито, тъй като това е първият му рожден ден, откакто стана император. 60-годишнината освен това е смятана за ключова в японския зодиакален календар. Отбелязването на празника обаче ще е скромно заради опасенията, свързани с вируса.